Un tramvai din alta epoca sau afise cu artisti din viitor pe pereti! Vezi cele mai tari gafe din filmele romanesti!

De: Cancan
Publicat: 27/07/2013 | 23:53
Unde dispare mana lui Nea Marin?

Cert e ca si peliculele romanesti abunda de gafe. Atenti la fiecare cadru si miscare a eroilor, cinefilii le-au adunat si le-au analizat, de-a lungul anilor, pe siteurile cinemarx.ro si smash.ro.

Mihai Viteazu al lui Sergiu Nicolaescu manuia gresit barda. De fapt, el era stangaci

Legenda spune ca una dintre cele mai mari greseli facute de Sergiu Nicolaescu a fost aceea ca a “uitat” ceasul la mana lui Mihai Viteazu. Nu putini au fost cei care au cautat greseala cu atentie. Surpriza, insa: secventa nu apare nicaieri! In schimb, Amza Pelea manuieste armele cu mana dreapta, desi se stie ca Mihai Viteazu era stangaci.

Unde dispare mana lui Nea Marin?

Imposibil sa nu fi vazut filmul Nea Marin Miliardar, regizat in 1979 de regretatul Sergiu Nicolaescu. Nu de alta, dar conform unui top al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, este cel mai vizionat film romanesc din toate timpurile.

Ei bine, desi era extrem de atent, lui Sergiu Nicolaescu i-a scapat un detaliu. Regizorul stapanea destul de bine tehnica dublului rol, insa in momentul in care Nea Marin (Amza Pelea) face schimb de valize cu milionarul Juvett (Amza Pelea), imagine devine neclara, iar mainile celor doi se “pierd” in cadru.

Paharele sunt intr-un cadru aproape goale, apoi aproape pline. Asta desi nu le umple nimeni!

Si in “Astă seară dansăm în familie”, de Geo Saizescu, cinefilii au descoperit o greseala. De data aceasta, la pahare: dintr-un unghi sunt pe jumatate goale (sau pe jumatate pline, depinde cum vrei sa vezi), iar din unghiul opus, sunt pline. “În realitate, cineva nu a măsurat cum trebuie atunci când s-a refăcut platoul în revers”, sunt de parere cei de la smash.ro.

Pe peretii camerei este un poster dintr-un film care avea sa se turneze abia peste 12 ani

Si intr-un film recent, “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, regizorului i-au scapat nu una, ci doua greseli. Pe de o parte, a introdus in scena tramvaie prea noi pentru vremea respectiva. Astfel, desi actiunea se petrece in 1987, tramvaiele au fost introduse in Bucuresti abia dupa Revolutie.

Aceste tramvaie nu fusesera introduse in circulatie in 1987

O alta gafa se refera la faptul ca in camera Gabitei regasim pe perete un poster cu Kristen Dunst, in Sinuciderea fecioarelor, film care avea sa fie lansat abia in 1999.

Si in Amintiri din epoca de aur apar cateva inadvertente de acest tip, arata cinefilii. Astfel, pe de o parte, in cateva cadre, regasim graffiti colorate pe pereti – obicei dezvoltat in Romania tot dupa ’89, dar si o masina cu placute de inregistrare noi.

Tatuajul apare si dispare pe tot parcursul filmului

O greseala memorabila s-a strecurat si in “Gentilomii baftei”. Filmul nu este romanesc, insa a rulat dublat in romana in cinematografe, fiind foarte apreciat la vremea lui – inceputul anilor ’70, Intr-o secventa, profesorul Troskin apare cu bratul plin de tatuaje, in timp ce in altele – fara niciun tatuaj.

Si, ca sa indulcim amarul, iata doar cateva dintre gafele “clasice” din filmele cu bugete ametitoare, turnate la Hollywood.

La final, in Django, film castigator la Oscar, eroul principal arunca in aer, cu dinamită, Candyland. Regizorului a uitat insa un detaliu: in 1859, cand se petrece actiunea, dinamita nu fusese inca inventata. Se va intampla abia in 1864…

In Django se foloseste dinamita, desi la momentul actiunii nu se inventase inca!

Si in Titanic, gafele s-au tinut lant. La un moment-dat, Rose si Jack vorbesc despre pescuitul in Lacul Wissota. Ei bine, acest lac nu exista la momentul in care s-a scufundat Titanicul.

C.D.