Pasiunea nu se uită. E ca mersul pe bicicletă. La fel i s-a întâmplat și lui Ciprian. Fiu de artiști, viața l-a dus purtat pe multe drumuri, dar acum s-a întors la hobby-ul din copilărie. Dă viață lemnului și din mâinile lui ies lucrări inedite. CANCAN.RO vă spune, în exclusivitate, povestea lui inedită.
Dâmbovițeanul Ciprian Olteanu s-a născut într-o familie de artişti – tatăl, pictor bisericesc, mama, pictoriţă pe sticlă, fratele, profesor de chitară. A urmat cursurile Școlii Populare de Artă “Octav Enigărescu”, clasa de pictură a profesorului Tiberiu Cercel. Totul părea să îl îndrepte spre lumea artei, dar cursul s-a schimbat rapid.
A absolvit Facultatea de drept, deși nu avea nicio legătură cu marea sa iubire și a ajuns să lucreze chiar și în radio și televiziune. (VEZI ȘI: A LUCRAT ÎN CULISELE UNOR FILME CU BUGETE DE 100 MILIOANE $!)
A moderat emisiuni de divertisment la un post local și a fost DJ la radio. A făcut farse, a luat parte la campanii inedite și a împărțit tuturor din umorul său. Dar, în tot acest timp, dorința de a face artă în formă pură nu a încetat.
„L-am ajutat pe tatăl meu în pictură bisericească încă de mic. Am făcut mult timp grafică de carte, pe vremea când nu existau computere. Iubesc plimbările în natură, mă deconectează, mă relaxează. De aici mi se trage ideea de a face ceva frumos din lemne şi pietre. Imaginaţia mea îmi transformă formele brute din păduri sau de pe malurile râurilor în tot felul de fiinţe fantastice care induc ideea de păsări sau animale”, povestește Ciprian.
De câțiva ani, a ales să riște totul pe o carte și să facă ceva cu pasiunea copilăriei. (NU RATA: UN AFACERIST DIN CRAIOVA A PLĂTIT 10.000 € PENTRU O STATUIE CU PROPRIUL CHIP)
„Iniţial, toate lucrările au fost făcute pentru mine, dar cei din jurul meu le vedeau şi admirau. Au spus că sunt egoist că le țin doar pentru mine. M-au îndemnat să fac o expoziţie cu ele. Am ajuns şi în acest punct în care să am propria expoziție în septembrie 2017, în foaierul Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște.
Am intitulat-o «Forme în timp». Apoi, în aprilie 2019 am realizat o altă expoziție intitulată, «Viață…pur și simplu», în cadrul Palatului Culturii Ploiești, la invitația Muzeului Județean de Științe ale Naturii Prahova”, ne-a mărturisit Ciprian. În septembrie 2019, a participat la Zilele Orașului Târgoviște cu exponatele sale, iar acum are o expoziție în cadrul Grădinii Botanice Bucov. (VEZI ȘI: EL ESTE CHEF-UL CARE SCULPTEAZĂ ÎN… FRUCTE ȘI LEGUME!)
L-am întrebat cum își alege materialul, cum lucrează, iar răspunsul a fost unul surprinzător.
„Sunt genul care merge cu ochii închiși , cu capul în nori. Așa, din pură întâmplare, am văzut ceva interesant în formele create de natură în lemn și piatră. Pietrele, crengile și rădăcinile adunate sunt premiul cel mare. Le găsesc în natură… mormane bune de foc.. sau o plajă de pietre comune. Două lemne putrezite de pe malul apei, plus ceva metal ruginit, se pot transforma într-o pasăre ieșită dintr-un pliu al imaginației”, ne-a mărturisit Ciprian.
„Familia m-a încurajat, a fost alături de mine, chiar dacă au avut ceva reticențe la început, fiind ceva nou, cu care nu erau obișnuiți. Având în vedere situația actuală socio-economică este greu să îți faci planuri. Rămân însă un optimist convins și sper să se îndrepte lucrurile. Inima mea dorește să mai lucrez, să reușesc să adun lucrări” , spune Ciprian. (VEZI ȘI: ŞASE ARTIȘTI AU PORNIT DRUJBELE ÎNTR-UN PARC DIN CRAIOVA ȘI…)
L-am întrebat cât durează o lucrare și cum reușește să se mobilizeze. Ciprian ne-a explicat tot procesul.
„După culegerea propriu-zisă, lemnele trebuie curățate, degresate, uscate… În tot acest timp ele pot suferi modificări majore, uneori până la pierderea piesei definitiv, deoarece starea lemnului este precară. Dacă își păstrează forma și calitatea urmează lăcuirea în straturi, găurirea, găsirea unui suport adecvat. O lucrare poate dura între câteva zile și chiar un an, dacă nu găsești toate elementele care să se potrivească”, povestește artistul.
Partea economică, adică vânzarea, este un subiect delicat. „Trăim timpuri în care foarte puțini artiști reușesc să își vândă lucrările, majoritatea le vând la prețuri modice sau deloc. Piesele din prima expoziție le-am vândut în proporție de 80%, în general prietenilor, cunoscuților. Din celelalte expoziții, doar câteva piese. Inclusiv organizarea expozițiilor necesită bani, bani ce vin din buzunarul propriu”, mărturisește Ciprian.
Povești speciale au toate lucrările, ne-a mai spus Ciprian și despre ele ar putea vorbi ore în șir. „Într-o plimbare de iarnă pe malul râului Ialomița m-am împiedicat de ceea ce părea o piatră, într-un loc în care zăpada nu era depusă. M-am oprit, am dat cu bocancul în pământ și am realizat că este o rădăcină ce avea încastrate și câteva pietre. Am încercat să o scot, dar pământul era înghețat bocnă. Am marcat locul și am promis că revin primăvara. (CITEȘTE ȘI: POVESTEA SINGUREI ARTISTE CARE PICTEAZĂ CU OJĂ)
Am căutat trei zile la rând în zonă. Până la urmă am identificat locul. S-a dovedit a fi mică, dar incredibilă ca aspect, povestește Ciprian.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.