Un tânăr de 30 de ani, diagnosticat cu tumoră după ani buni de breakdance. Specialiștii trag un semnal de alarmă!
Cercetătorii din Danemarca au publicat un studiu de caz care dezvăluie o consecință neașteptată a uneia dintre cele mai emblematice mișcări ale breakdance-ului.
Este vorba despre mișcarea „headspin”, acel moment în care sportivul se învârte, sprijinindu-se pe sol doar cu capul. Breakdance-ul și-a făcut debutul ca sport oficial la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Sportivii concurează în meciuri evaluate de arbitri pe criterii precum execuția, muzicalitatea, originalitatea și tehnica.
Deși acest tip de dans este apreciat pentru creativitatea și mișcările spectaculoase ale sportivilor, el vine și cu riscuri fizice. Acestea pot include sindromul de tunel carpian și alte probleme neurologice, precum o afecțiune cunoscută în rândul dansatorilor, mai exact o leziune provocată de suprasolicitarea scalpului, arată CNN.
Afecțiunea începe de obicei cu căderea părului, dar se poate transforma într-o umflătură semnificativă în partea de sus a capului.
CITEȘTE ȘI: RIVALUL LUI CRISTIANO RONALDO, NOUL REGE AL FILMELOR XXX! ”VA AVEA SUCCES. ESTE CA UN LEU ÎN PAT!”
Ce au descoperit medicii danezi despre breakdance
În studiul de caz, publicat joi în British Medical Journal, un bărbat în vârstă de 30 de ani, care practica acest sport de aproximativ două decenii, a fost tratat pentru o tumoare benignă care crescuse până la aproape trei centimetri în diametru.
Se crede că afecțiunea este cauzată de frecarea repetată între scalp și podea în timpul dansului, ea fiind agravată de presiunea exercitată în timpul mișcării.
„Credem că afecțiunea rezultă din frecarea repetată idintre cap și podea, combinată cu presiunea restului corpului asupra capului, acumulate de-a lungul anilor de breakdance. Acest stres repetitiv asupra craniului, scalpului și pielii declanșează probabil inflamația și, în timp, sângerarea minoră poate duce la îngroșarea pielii și apariția țesutului cicatricial, formând umflătura caracteristică”, a spus dr. Christian Baastrup Søndergaard, specialist în neurochirurgie la spitalul Rigshospitalet din Copenhaga..
Søndergaard, un coautor al raportului de caz, a fost cel care l-a tratat pe respectivul pacient.
Pacientul s-a plâns de disconfort și durere și a spus că a evitat ieșirile în public fără să își acopere capul, din dorința de a ascunde denivelarea de la nivelul craniului.
După ce chirurgii au îndepărtat tumora, pacientul s-a declarat ușurat.
„Este grozav să poți ieși în public fără șapcă sau pălărie. Mulți oameni îmi spun că nu mai observă denivelarea și că acum capul meu arată complet normal”, a spus acesta, potrivit studiului.