Un specialist în psihoterapie de familie avertizează! Ce se va întâmpla peste 9 luni, în România: „Ori se vor naşte mulţi copii, ori vor fi multe divorţuri”
Cristina Dimitrescu, psihoterapeut cu formare în Psihoterapie Sistemica de Cuplu si Familie, a vorbit într-un interviu recent despre efectele pe care va avea izolarea la domiciliu în viața de familie.
Psihologul susține că nu e bine ca această perioadă să devină obișnuință. „Este o închisoare a minții, care pe mulți i-a paralizat fizic. „Peste 9 luni ori se vor naște mulți copii, ori vor exista multe divorțuri.
Cuplul poate avea de suferit sau nu, în funcție de modul în care a relaționat până la acest moment (…) Multe din cuplurile actuale au devenit de-a lungul timpului doar colegi de apartament care împart acelasi dormitor si cheltuielile lunare”, spune Cristina Dimitrescu pentru G4Media.
Sfaturi pentru cupluri
În același timp, Cristina Dimitrescu oferă o serie de soluții pentru a trece mai ușor prin perioada de izolare.
„În primul rând, această perioadă, atât pentru cei care stau acasă fără să lucreze, cât și pentru cei care și-au transformat o cameră în loc de muncă, este propice pentru a-și pune pe hârtie ce și-au dorit de mult să facă și nu au reușit: să citească o carte, să stea mai mult cu partenerul sau/ și cu copiii, să învețe o limbă străină, să privească o piesă de teatru.
Multe domenii s-au transferat în mediul online, ai acces la multe cursuri de dezvoltare personală și profesională, cu bani sau nu.
Crearea unei rutine este cea mai importantă, care să includă activități diverse. Am văzut și petreceri sărbătorite pe Zoom, oameni care se bucură de un pahar de vorbă și în condițiile distanțierii sociale, deci se poate”.
Sfaturi împotriva depresiei
Ce trebuie să faci, în opinia Cristinei Dimitrescu să scapi de depresia care vine o dată cu izolare la domiciliu.
- Exerciții fizice regulate atât în casa, cât și în afara ei
- Alimentație cât mai sanătoasă, dar să nu ne învinovățim dacă mai simțim nevoia de dulce uneori
- Petrecerea timpului în familie cât mai distractiv prin jocuri, dans, teatru de improvizație etc
- Timp dedicat cititului, dezvoltării personale
- Somn minimum 7 ore pe noapte
- Activități de voluntariat, ce poate fi chiar și a cumpăra o pâine vecinului care este mai în vârstă