Un senator PSD propune o lege pentru controlul Facebook. Este vorba despre Tit Liviu Brăiloiu, cel care a întrebat-o pe Carmen Dan dacă în opinia sa se impune ”o reglementare care să controleze și aceste rețele sociale”. Întrebarea a fost pusă în timpul audierilor pe tema violențelor din 10 august, ”Nu avem pentru Facebook nici un control. Credeți că guvernul poate iniția acest tip de legislație?”, a întrebat senatorul PSD în timpul audierilor, consemnează g4media.ro.
Legislația în vigoare nu este suficientă, în momentul de față, pentru a proteja utilizatorii de cei care, sub protecția anonimatului, își permit să jignească, să acuze fără a avea dovezi sau chiar să amenințe cu moartea diferite persoane, inclusiv politicieni.
Într-un interviu acordat g4media.ro, senatorul PSD a specificat, printre altele, că nu dorește ca România să ajungă la o legislație gen Erdogan, prin Turcia, sau China. Dar insistă, însă, asupra ideii că sunt necesare reglementări noi care să stopeze ”proliferarea amenințărilor” și mesajele care aduc atingere ”demnității persoanei”.
Citește și ”Inginerul din Ploiești dispărut în urmă cu aproape o lună în Turcia a fost găsit și adus în țară”
Întrebat de reporter dacă nu sunt suficiente legile penale actuale, senatorul PSD a răspuns că nu dorește pedepse drastice – în Germania s-a primit o amendă de 15 ooo de euro și finterzicerea olosirea rețelei pentru o perioadă de 15 ani într-un caz în care cineva și-a expus pe Facebook părțile intime -, însă nu mai vrea să vadă pe Facebook, spre exemplu, ”persoane înarmate care amenință politicieni”.
”Vi se pare normal că cineva să vă insulte în mod constant pe o pagină de Facebook?”, a întrebat, retoric, senatorul PSD.
Senatorul Tit Liviu Brăiloiu este de părere, totodată, că o astfel de lege nu ar îngrădi libertatea de exprimare garantată prin Constituție.
”Libertate de exprimare, dar în limita legii. (…) Nu mai vreau să văd cetățeni români înarmați care spun băgați-vă mințile în cap că venim să vă ucidem. Copiii noștri trebuie să crească în climat de pace, nu de război. Sunt 140 de mii de conturi false folosite în 10 august, nu vreau să mai fie conturi false. Trebuie să știm proprietarul real al conturilor”.
Citește și ”Fiscul intervine în forță! Toate mașinile second-hand vor fi verificate”
Nu numai conturile Facebook false sunt o problemă care ar trebui rezolvată cât mai grabnic. Compania lui Zuckerberg s-a aflat în mijlocul unui scandal imens, la nivel mondial, atunci când s-a demonstrat că datele a până la 87 de milioane de utilizatori au fost transferate în mod incorect (conform reprezentanților companiei) la firma de consultanţă politică Cambridge Analytica, a relatat BBC la vremea respectivă.
Facebook a fost intens criticată după ce a ieşit la iveală că a ştiut de mai mulţi ani că firma Cambridge Analytica a colectat datele a milioane dintre utilizatorii săi, dar s-a bazat pe asigurările firmei din Londra că a şters informaţiile.
Channel 4 News a relatat însă ulterior că cel puţin o parte din aceste date sunt încă în circulaţie, chiar dacă firma Cambridge Analytica insistă că le-a distrus.
Citește și ”Un mort și un rănit grav după ce o mașină a lovit clădirea Poliției de Frontieră Negru Vodă”
Regulamentul General privind Protecţia Datelor (RGPD) se aplică din 25 mai 2018 și are la bază dreptul fundamental al oricărei persoane aflate pe teritoriul european la protecţia vieţii private şi a datelor cu caracter personal.
RGPD este o mică revoluţie pentru companii, administraţii, asociaţii, partide politice, precum şi subcontractanţi. Acestea ar trebui să nu colecteze decât datele necesare de peFacebook, să le păstreze doar timpul necesar şi să se asigure că au consimţământul informat al celor în cauză. Numai aceștia au dreptul de control asupra utilizării respectivelor date, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Facebook îi invită pe utilizatorii europeni, prin intermediul acestei acțiuni, să verifice opţiunile de protecţie a vieţii private pe pagina personală. De asemenea, platforma va centraliza anul acesta toate setările referitoare la viaţa privată pe o pagină pe care utilizatorii o vor putea accesa cu uşurinţă.