Un roman arunca 15 kilograme de mancare pe luna
Cadourile si mancarea raman pretextul pentru care luam cu asalt supermarketurile. Chiar daca anul acesta bugetul mediu de cheltuieli pentru sarbatori al unei familii de romani este de 1.052 de lei, comparativ cu 1.523 de lei anul trecut, potrivit unui studiu Mednet, suntem campioni la risipa. Asta pentru ca aproape jumatate din gunoiul aruncat de romani este format din deseuri alimentare. „La o medie de 10.000 de tone de gunoi colectat pe luna, intre 4.000 si 5.000 de tone sunt resturi de mancare doar intr-un sector al Capitalei”, ne-a declarat Stelian Minea, de la Departamentul Menajer al firmei de salubrizare Rosal. Astfel, potrivit calculelor, un roman arunca zilnic aproape jumatate de kilogram de mancare. Lunar aruncam la cos aproximativ 100 de kilograme de alimente pe cap de locuitor. Motivul? Achizitiile in exces, calcularea gresita a portiilor si obsesia legata de termenele de valabilitate sunt cateva dintre cauzele care ii fac pe romani sa arunce alimentele. „Dintr-un cos de hipermarket, romanul arunca 5% din mancare la o achizitie”, estimeaza Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara. Din datele sale, pe alimente se duce cea mai mare parte a veniturilor romanilor, respectiv 60%. Unde poti sa testezi carnea de porc? Romanii care cumpara carne de porc, pentru preparatele specifice sarbatorilor de iarna, pot testa produsele contra sumei de 7 lei. In Capitala, carnea de porc poate fi verificata in Piata Progresul, zilnic intre orele 08.30-18.30. Examinarea se poate face si la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti de pe Splaiul Independentei. In tara, testarea se poate face in cadrul abatoarelor, iar la sate in cabinetele medicilor veterinari.