Soluția pentru reducerea cu 80% a facturilor la curent şi gaze a fost găsită de un român. Varianta nu este una neapărat ieftină, însă investiția se amortizează repede. Românii care folosesc astfel de sisteme, dar și specialiștii în domeniu, au câteva recomandări.
Alexandru nu a investit o sumă mică atunci când a ales să își doteze locuința cu panouri fotovoltaice și cu pompă de căldură. Cu toate acestea, el se declară mulțumit și susține că această decizie i-a adus o serie de beneficii.
„12.400 de euro panourile fotovoltaice și 6.000 de euro pompa de căldură. Foarte mulțumit. Principalul beneficiu e că nu mai am grija facturilor. La pensie te cam gândești la facturi. Spre exemplu, anul trecut am dat 1.400 de euro. Acum nu plătesc decât gazele pentru ce gătim 50-60 de lei pe lună.
Terminarea a fost în momentul în care am primit un email de la gaze că se mărește prețul cu de 6 ori. Dacă înmulțim cu 1.400-1.600 euro pe an, unde ajungem?”, spune românul, potrivit Antena3 CNN.
Statul român sprijină noile investiții în mici capacități de producție, drept dovadă, președintele Klaus Iohannis a promulgat de curând, legea care reduce TVA de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice.
VEZI ȘI: PANOURI FOTOVOLTAICE. SE DĂ LEGEA CARE ÎI SPERIE PE ROMÂNI! CE ÎNSEAMNĂ TAXA PE „SOARE”
Vestea bună pentru cei care hotărăsc să apeleze la respectivele dispozitive este că pot reduce factura cu până la 80%.
„Persoanele care doresc să-şi instaleze sisteme fotovoltaice şi sisteme de preparare a apei calde, în primul rand, au o reducere a facturii de energie. Din rețea se consumă foarte puțin, cam 20-30%, deci factura de energie va scădea cu 70-80%.
La fel, se adaugă şi reducerea facturii de gaze, pentru că ne încălzim apa, cel puțin, 3 anotimpuri pe an de la soare şi putem s-o folosim în interiorul gospodăriei”, explică Dan Tudose, managerul unei firme de panouri fotovoltaice.
În momentul de față, în România există 30.000 de consumatori. Până la sfârșitul acestui an, autorităţile estimează că am putea avea peste 50.000 de oameni, care aleg astfel de sisteme.