Un român a conceput ceasul pentru cei cu frică de avion. De unde a pornit totul și cum le distrage atenția? ”Aveam un trac imens, făceam scenarii…”

Publicat: 08/01/2025 | 17:34

Un designer de ceasuri a schimbat funcțiile clasice ale unui mecanism cronograf pentru a-i ajuta pe cei cărora le este teamă să zboare cu avionul. Ceasul conceput de român estimează timpul și viteza de decolare a unui avion. Pe durata zborului, pasagerii pot folosi cronograful pentru a monitoriza timpul de zbor. Rolul ceasului este acela de a le ține mintea ocupată celor care suferă de aerofobie. Designerul Augustin Matei a explicat, pentru CANCAN.RO, cum funcționează ceasul care a fost testat și de piloți.

Statisticile arată că peste 20% dintre călători încearcă senzații de panică și anxietate atunci când merg cu avionul. Fobia de a zbura cu avionul sau aerofobia se poate manifesta încă de la decolare și se poate menține atât pe parcursul zborului, cât și la aterizare.

Un designer român, care călătorește des în afara țării, a avut ideea de a concepe un ceas menit să le vină în ajutor celor care suferă de aerofobie. Ori de câte ori mergea cu avionul, el însuși avea un sentiment acut de neliniște. Propriile sale temeri l-au inspirat să creeze un ceas cu rolul de a le distrage atenția pasagerilor anxioși.

”Mie mai mereu mi-a fost frică de zbor. Nu știu de ce. Poate că nu eram eu în control. Am citit și m-am informat ce înseamnă un zbor, ce înseamnă un avion, dar, chiar și așa, tot aveam un trac imens. Eram mereu cu atenția ascuțită la orice sunet, orice modificare, îmi făceam tot felul de scenarii, nu îmi puteam controla gândurile și, implicit, intram în panică”, a relatat designerul de ceasuri Augustin Matei, pentru CANCAN.RO, povestea acestui ceas special.

Designerul, care s-a impus pe piață datorită creațiilor sale personalizate, nu realizase până atunci niciun ceas cu tematică inspirată din aviație.  Conjunctura a făcut să cunoască, însă, un pilot, care i-a devenit prieten și care l-a încurajat în proiectul său.

”Am fost contactat de o doamnă, care mi-a comandat un ceas pentru soțul ei, pilot de avion. După ce am făcut ceasul, m-am și împrietenit cu soțul doamnei. I-am spus lui Andrei Gligore, așa cum se numește prietenul meu pilot, că vreau să creez un ceas care să mă ajute să nu-mi mai fie frică de zbor”, ne-a mai spus Augustin Matei.

Designerul Augustin Matei s-a sfătuit cu pilotul Andrei Gligore pentru detaliile tehnice ale ceasului foto: arhivă personală

Testat de un pilot pe o cursă spre Polonia

Cunoștințele în domeniul aviației ale prietenului său pilot au fost foarte importante pentru conceperea ceasului destinat persoanelor care suferă de aerofobie.

”El mi-a dat câteva date tehnice aproximative și am realizat acest ceas, în cronograf, care poate estima timpul și viteza de decolare a unui avion de pasageri. Estimează viteza de decolare, aproximativ 210 km/h, în vreo 30-35 de secunde, în funcție de greutate, vânt etc. O treabă relativ simplă și clară, dar care și-a îndeplinit marea mea nevoie de a îmi ține mintea ocupată în momentul decolării. Nu este un instrument de măsură precis, ci un instrument de măsură care estimează, cu rolul psihologic de a îți muta mintea, astfel încât să nu îți mai fie frică”, a mai spus designerul.

CITEȘTE ȘI: Cum arată ceasul scump și personalizat refuzat de David Popovici! Îl poartă Sylvester Stallone și Jean-Claude Van Damme, iar Papa Francisc l-a primit cadou în România

Odată lucrarea terminată, s-a impus și testarea performanțelor sale. Funcționalitățile ceasului au fost verificate în timpul unui zbor spre Polonia, unde Augustin Matei participa la un festival de orologerie.

Ceasul conceput de Augustin Matei estimează timpul și viteza de decolare a unui avion foto: arhivă personală

”Am testat ceasul cu el, asta pentru că am plecat împreună în Polonia pe post de pasageri amândoi. La aterizare, el a mers la piloți și i-a întrebat dacă au ridicat botul avionului la viteza gândită de noi. Știu doar că mi-a zis «Da, estimează bine». Apoi, am mai făcut ceva ceasuri cu tematici de aviație, dar niciunul ca acela care să aibă o funcție, să îi zicem de ajutor”, a adăugat designerul.

Le-a atras atenția ”greilor” din industria mondială a ceasurilor

Creația artistului român le-a atras atenția specialiștilor cu renume în industria mondială a ceasurilor.

CITEȘTE ȘI: Anant Ambani, colecționar de ceasuri scumpe. ”Arsenalul” impresionant pe care l-a înșirat la mână de-a lungul timpului. VIDEO

”În Polonia, la acel festival de ceasuri, unde am și câștigat «Lupa de Aur», un manager important de vânzări de la Omega a observat ceasul și a fost fascinat că am putut să dau o funcție interesantă cronografului. Acele subcadrane care cronometrează diferiți timpi nu ai la ce să le folosești în viața de zi cu zi”, a mai mărturisit designerul.

Ceasul le poate distrage atenția pasagerilor cu teamă de zbor și pe parcursul călătoriei, nu doar la decolare.

”De exemplu, dacă știi că zborul până la destinație durează două ore, te poți folosi în continuare de cronograf, care are și funcția de a cronometra din oră în oră, timp de 12 ore”, a încheiat Augustin Matei.

Cine deține informații despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

This browser does not support the video element.