Ce ar fi putut face Maria Diana, tânăra în vârstă de 19 ani care a murit după ce a fost atacată de urs, pentru a-și salva viața? Un psiholog a dezvăluit ce s-a întâmplat în mintea tinerei în clipele de coșmar. Cazul dramatic de pe traseul montan Jepii Mici a șocat o țară întreagă. Fata se afla în vacanță cu prietenul ei și nu se aștepta nici măcar o secundă la o asemenea tragedie.
Marina Diana și-a pierdut viața la doar 19 ani pe traseul montan Jepii Mici din Munții Bucegi. Tânăra, care abia ce trecuse cu brio de examenul de Bacalaureat, a fost atacată de un urs care a sărit din copaci și a prins-o de picior. Într-o încercare disperată de a scăpa, a căzut într-o râpă de 120 de metri adâncime. Tragicul incident s-a petrecut sub ochii prietenului ei, cu care se afla în vacanță. Nenorocirea a avut loc marți, 9 iulie 2024.
La nici o săptămână de la tragedie, apar tot felul de ipoteze în cazul morții Mariei Diana. Un psiholog a dezvăluit pentru wowbiz.ro ce ar fi putut face tânăra în vârstă de 19 ani pentru a-și salva viața. Mai mult, specialistul Keren Rosner a dezvăluit ce se petrece în mintea umană atunci când trecem prin situații critice, iar panica preia controlul.
Incidentul dramatic de pe traseul montan Jepii Mici, din munții Bucegi, a provocat o suferință profundă în familia și printre prietenii Dianei. Salvatorii care au ajuns la fața locului au fost șocați de brutalitatea cu care a acționat ursul sălbatic. Autoritățile au dezvăluit că acesta a fost unul dintre cele mai violente atacuri pe care le-au întâlnit și că a fost necesară intervenția unui vânător pentru a-l împușca, deoarece animalul devenise agresiv în prezența echipei de intervenție.
Întrebată dacă consideră că ar fi putut exista o reacție sau o acțiune care să salveze viața tinerei, psihologul Keren Rosner a subliniat importanța situațiilor neașteptate în determinarea vitezei de reacție și implementarea unui plan de acțiune.
„Având în vedere că era vorba despre o tânără de 19 ani, deci o fată tânără, fără experiență. În al doilea rând, nu cred că există cursuri la noi în țară sau să fie niște instrucțiuni cum să reacționezi când te întâlnești cu ursul în pădure și ce să faci ca să supraviețuiești. Nu cred că există așa ceva și situațiile sunt atât de variate în cât nu ar putea să fie un manual care să cuprindă toate variantele. În al treilea rând, surpriza fiind atât de mare, pentru că bănuiesc că nu se așteptau, fiind într-un moment de drumeție, o stare de bine și de relaxare, nu erau într-o stare de alertă, de vigilență.
Atunci când a apărut ursul, fiind o situație nouă, de pericol și neanticipată s-a pierdut. Nu a știut ce să facă. Dacă ursul i-a luat prin surprindere și a fost agresiv, probabil nici nu a avut timpul necesar ca să se adune și să găsească o posibilitate de a ieși din această situație. Situația de surpriză este un element foarte important în astfel de cazuri pentru că una este să anticipezi și să niște scenarii posibile de supraviețuire și altceva este să apară o situație total neprevăzută care te uimește, te blochează și rămâi în starea despre care am vorbit anterior, aceea de îngheț.
Nu știi ce să faci și cum să procedezi. Timpul este și el foarte scurt în aceste momente și este foarte greu să ai o analiză, să ai timp să gândești și să construiești o strategie de a ieși învingător”, a explicat Keren Rosner, pentru wowbiz.ro.