El este preotul care îi îndrumă pe enoriași să apeleze la ajutorul specialiștilor atunci când se confruntă cu o dependență. Fie că e vorba de alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc, sex, job sau sport, părintele spună că cea mai bună soluție se găsește la doctor, nu la biserică.
De multe ori, atunci când ne confruntăm cu greutăți copleșitoare, ne deschidem celor din jur. Dese ori, oamenii recomandă mersul la biserică și tot ce ține de lumea spirituală. Chiar dacă aceste acțiuni pot fi benefice, adesea este necesară și intervenția medicală. Mulți preoți chiar recomandă să cauți ajutorul unui medic atunci când problemele devin prea mari.
Un preot vorbește în mediul online despre importanța de a nu ne limita doar la participarea la slujbe atunci când suntem afectați de dependențe. Crin-Triandafil Theodorescu, un părinte foarte cunoscut pe internet, abordează una dintre cele mai subtile dependențe, cea de jocuri de noroc. Mai mult, acesta dă exemple din experiența sa de când a devenit preot.
„Niciodată nu mi-a fost dat să privesc în ochi un diavol atât de imponderabil ca jocurile de noroc. Păcănealofilia. Sindromul pariatului compulsiv.
Când fumezi, ți se vede pe degete. Pe viteza cu care te scuzi ca să ieși dintr-o ședință prea lungă. Mi se mai întâmplă să iau în brațe haina unui invitat, să i-o agăț de cuier. Se simte. Alcoolul. Și toate celelalte, cumva se simt, lasă urme palpabile.
Dar ăsta e dat naibii de subtil. Dacă n-aș fi preot și nu aș cunoaște cele din adâncurile omului, n-aș observa asta pe fața celui care trece pe lângă mine, pe stradă, și mă salută complice. Îi duc durerea și de multe ori, în afară de sfaturi și de rugăciuni, nu am ce să fac. Că preotul bun, cred eu, e cel care știe să te trimită și la medic dacă e cazul, și la psihiatru, și la mecanic să-ți schimbe plăcuțele de frână, că oricât de corect ar cânta părintele rugăciunile, asta nu-ți pune centură de siguranță peste viață”, a fost mesajul postat de părintele Crin-Triandafil Theodorescu pe pagina sa de Facebook.
De-a lungul timpului, părintelui Theodorescu s-au adresat persoane afectate de patima jocurilor de noroc. Unii erau disperați și considerau sinuciderea o opțiune pentru a scăpa de această dependență. Pe de altă parte, alții acumulaseră datorii la cămătari pentru a-și alimenta viciul, iar acum familiile lor erau amenințate de aceștia. Cu toate acestea, toți aveau speranța că va veni o zi când vor reuși să câștige și să-și răscumpere păcatele față de cei pe care i-au afectat.
„Citez din inima mea înfricoșată:
-Părinte, dacă aș muri ar fi mai simplu. Știți cumva, datoriile se moștenesc? Scapă ai mei de datorii dacă mor, ce zice legea?
-M-a sunat azi noapte soția, am crezut că a pățit ceva ăla micul. Plângea în hohote, îi bat cu picioarele în ușă creditorii și fug înainte să apuce să anunțe poliția. Îi aruncă amenințări și fug. Să le dau banii înapoi, banii ăia pe care i-am băgat în nenorocitele de jocuri. Soția vrea să divorțeze, să ia copilul și să emigreze, să-și schimbe numele, e disperată;
-Părinte, ce faceți? Uite, p-acasă, tu? Eu mă pregătesc să iau salariul. 2400 de euro, părinte, mâine la amiază. Rugați-vă să am tăria să-i trimit soției, altfel într-o oră mi-i mănâncă aparatele alea!
-E ca un drog. Mă visez apăsând chestiile luminoase, învârtind zarul, cărțile colorate de pe masa de joc. Intră în mine o bucurie cum n-am mai trăit; sunt sigur că azi voi câștiga și casa pierdută, și banii de nuntă ai băiatului meu. E ca o beție, mă înțelegeți? Simt că de data asta voi câștiga, mă voi îmbogăți. O să cumpăr mașini tuturor celor pe care îi iubesc. Să mă ierte pentru anii ăștia de infern în care i-am ținut.
De-un timp nu sunt singur în lupta asta. Am descoperit, prin voința Stăpânului deșerturilor și a stelelor, un om care conduce un grup de sprijin. Un fel de Frăție a Psaltirii; oameni care se țin unii pe alții vii, departe de nenorocirea asta. Și au rezultate.
Neștiut, pe stradă, aproape anonim, omul ăsta scoate din infern sufletele unor prăbușiți cum n-am mai văzut. E un om al luminii, pășind în valea morții. Nici măcar nu sunt sigur că e creștin; mi l-a scos Dumnezeu în potecă, l-am îmbrățișat și el mi-a luat din poverile de pe umeri. Că multe necazuri și rele a trimis peste noi Domnul, dar întorcându-ne ne-a dat viață, și din adâncurile pământului iarăși ne-a scos.
Așadar, în special pentru dependenții de jocuri de noroc din arealul BN/ Năsăud; nu sunteți singuri. Cereți ajutor, căutați-mă, știu unde găsiți sprijin!”, este sfatul preotului Crin-Triandafil Theodorescu pentru cei aflaţi sub jugul păcănelelor.