Preoții le vorbesc enoriașilor despre cumpătare, modestie și întoarcerea celuilalt obraz în situații în care te simți lezat. Numai că există și situații în care unii oameni îmbrăcați în sutană uită exact ceea ce propovăduiesc.
Este cazul unui preot din Râmnicu Vâlcea, acesta ieșindu-și din pepeni atunci când a văzut că un enoriaș îl filmează. Totul a plecat de la o cununie religioasă oficiată de respectivul preot, iar cei prezenți la fața locului au spus că acesta a adresat injurii celor prezenți. După cununie, un tânăr a mers după preot pentru a-i cere explicații, folosindu-se de telefonul mobil pentru a-l filma.
Preotul s-a simțit ”agresat”, în acele momente, așa că – enervat – a lovit telefonul tânărului.
Legea salarizării unitare prevede majorări de salarii pentru personalul clerical, care sunt aplicate încă de la începututul lui 2018 și vor continua până în 2022.
Potrivit acestei legi, un preot debutând cu studii superioare va primi 3.700 de lei brut, un preot cu gradul II și studii superioare va primi 3.900 de lei, în timp ce un preot definitiv cu studii medii va primi 3.650 de lei brut.
Începând de la 1 ianuarie 2o19, șeful Bisericii Ortodoxe Române a beneficiat de creșterea salariului minim pe economie. Astfel salariul său a ajuns la 23.920 lei pe lună, ceea ce reprezintă aproape 240 de milioane de lei vechi. În anul 2018, salariul Patriarhului Daniel era de 16.600 de lei, un salariu egal cu cel al președintelui Senatului României.
Potrivit declarației de avere, arhiepiscopul Tomisului Teodosie a încasat, în anul fiscal 2018, suma de 161.000 de lei. Fiecare funcție din cadrul BOR este renumerată diferit, astfel că reprezentanții Bisericii cu funcții înalte pot câștiga și peste 8.000 de lei lunar. Un episcop poate câștiga peste 5.000 de lei, IAR un mitropolit 7.500 de lei.