În județul Neamț există un sat unde aproximativ 300 de locuitorilor au același nume. Cum a fost posibil așa ceva, dar și care este explicația oficialilor.
Cu 3.600 de locuitori, un cătun din comuna Bicazu Ardelean, judeţul Neamţ, este locul unde aproximativ 300 de cetățeni poartă același nume, mai exact Țepeș. Pentru că nu este ușor să se diferențieze, oamenii și-au însușit porecle. De departe, cea mai grea misiune o are poștașul satului. Nu sunt puține momentele în care a încurcat corespondența.
”A…dar numai o dată i-am încurcat? Nu aveai cum să nu îi încurci. Acum este mai uşor că au început să scrie pe multe codul numeric, dar înainte de asta se încurcau foarte tare”, spune poştaşul. „Satul Ţepeşeni este cel mai complicat. Pe toţi locuitorii îi cheamă Ţepeş”, a declarat Mihai Fârţală, oficiant din interiorul poştei.
Totodată, potrivit viceprimarului comunei Bicazu Ardelean, timpul i-a mai răsfirat pe săteni, unii s-au căsătorit și s-au împrăștiat în alte două sate din apropiere, formându-se, astfel, și mai multe legături de rudenie: „Dar sunt şi în celelalte două sate că sunt împrăştiaţi, între timp s-au căsătorit. Grade de rudenie între ei”, a declarat Marius Doarvoaș, viceprimar comuna Bicazu Ardelean.
În jurul celui mai poplar nume din sat au apărut tot felul de povești. Numele ar fost de origine ”Chepeș”, iar cu timpul a devenit ”Țepeș”
„Eu am un cumnat preot greco-catolic şi el mi-a spus că noi n-am fost Ţepeş, ci Chepeş, dar nu ştiu exact din ce limbă vine. Dar Chepeş înseamnă „om fudul”. Şi probabil că de-acolo vine“, a povestit Ţepeş Nica Dumitru Gheorghe.
O altă variantă ar fi cea de pe timpul domniei lui Vlad Țepeș: „Pe timpul domniei lui Vlad Ţepeş, s-a refugiat aici, în sat, o familie care a fugit din cauza obiceiului că erau traşi oamenii în ţeapă. S-au înmulţit şi aşa s-a format satul Ţepeşeni. Aşa am auzit din bătrâni“, a povestit Toader Țepeș, pentru adevarul.ro.