Pictura nu a fost dintotdeauna scopul principal a lui Robert Abkorovits, dar perseverența în acest domeniu i-a adus, după câțiva ani, recunoaștere internațională. Acum un pictor cu expoziții în Anglia și Statele Unite, Robert a fost, în primii ani de școală, un învățăcel în ale pianului. Dar culorile l-au atras mai mult, iar acum le îmbină pe pânză astfel încât fură privirile și inimile vizitatorilor. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă spune povestea lui inedită, în care un rol notabil l-a jucat și… mafia tablourilor, pe care o denunță cu toată convingerea. (VEZI ȘI: A LUCRAT ÎN CULISELE UNOR FILME CU BUGETE DE 100 MILIOANE $!)
În total are 12 ani de când pictează profesionist, acesta fiind modul prin care îşi umple timpul liber după orele de desen şi pictură pe care le predă la Şcoala de Artă, locul unde s-a întors ca profesor, după ce a fost şi elev.
„Cam de 12 ani am început să pictez să zicem la modul profesionist şi de cinci ani am început să ies cu picturile la expoziţii importante. Prima expoziţie am organizat-o eu, în Satu Mare, am dorit o expoziţie aniversară, la împlinirea vârstei de 30 de ani. Imediat după aceea a venit o invitaţie să expun la Budapesta, mai apoi am expus şi la Londra la o galerie foarte importantă de acolo, unde a fost şi un concurs şi unde m-am clasat în cei mai buni 12 artişti intraţi în concurs, acesta fiind unul internaţional. Mai apoi am expus şi în Miami, acolo unde a fost din nou un concurs cu 500 de artişti, clasându-mă pe locul cinci”, povestește Robert Abkorovits. (CITEȘTE ȘI: POVESTEA SINGUREI ARTISTE CARE PICTEAZĂ CU OJĂ)
Cu cât a înaintat mai mult în lumea artelor, cu atât i-a fost dat să descopere nu doar oameni deosebiți și pictori talentați, cât și o parte mai întunecată a ceea ce înseamnă artă și crearea valorilor în mod artificial.
„Nu mi-a plăcut niciodată să pictez ceva pentru că aşa se cere. Să facem artă contemporană în care să expunem lucruri negative, să expunem grotescul, pentru că asta se cere la o galerie de artă pentru a fi expus. Simt că dacă fac asta, pictez la comandă şi nu sunt un artist adevărat, nu exprim ceea ce simt eu. Şi eu am picturi care reprezintă frustrări, trăiri negative, acelea au fost şi cerute în expoziţii, dar nu pot să pictez asta mereu, pentru că am şi momente vesele, vreau să exprim şi bucurie. Şi nu pot să accept să vină un critic de artă, care poate e supărat în ziua aceea şi să desfiinţeze o lucrare de a mea pentru că nu îi place pata mea de culoare din tablou şi el ar fi vrut să vadă ceva mai trist şi mai apăsător. La urma urmei toţi marii artişti au fost persoane care s-au opus trendului, s-au opus valului şi au ieşit în evidenţă prin creaţii care nu s-au înscris în cerinţele timpului”, afirmă pictorul. (VEZI ȘI: EL ESTE CHEF-UL CARE SCULPTEAZĂ ÎN… FRUCTE ȘI LEGUME!)
În viziunea lui Robert Abkorovits, pictura, doar cea de expoziție, nu este suficientă pentru subzistența unui om, cu atât mai puțin a unui cap de familie, iar pentru pictorul sătmărean, dacă nu era și postul de la catedră, era aproape imposibil să supraviețuiască.
Tablourile pe care le vinde după prezența în marile galerii de artă au prețuri agreabile, ale lui fiind cotate între 1.000 și 3.500 de euro, dar cei care și le doresc în casă sunt prea puțini, reușind să vândă aproximativ 20 de lucrări de când a ieșit pe scena internațională, în ultimii cinci ani. (CITEȘTE ȘI: POVESTEA BUNICUȚEI CARE, LA 80 DE ANI, ÎȘI PROMOVEAZĂ LEGUMELE PE… FACEBOOK)
„Există o oarecare parte întunecată în lumea artiştilor şi a galeriilor. Şi eu am fost abordat de o galerie pentru a le da o sumă importantă de bani, ca ei să creeze un pic de isterie pozitivă în jurul tablourilor mele şi mai apoi să le crească valoarea. Dar am zis că nu, nu e pentru mine acest mod de a mă afirma în lumea artei. Mai mult, vă dau un exemplu, dacă un tablou e listat la expoziţie la 100.000 de euro şi se vinde, pictorul încasează doar 0,7% din încasare, restul revine galeriei. Iar contractele sunt de aşa manieră că nu mai poţi oferi nici măcar mamei tale un tablou semnat de tine, pentru că nu mai ai nici un drept asupra creaţiilor tale”, prezintă pictorul partea nevăzută a lumii artelor.
Deoarece nevoia de bani a devenit una primordială în rândul fiecărui român, dar și pentru că moralitatea nu l-a lăsat să se avânte în jocurile de culise care i-au fost propuse, Robert Abkorovits a trebuit să găsească o cale prin care să transforme arta într-o afacere, să o facă mai tentantă pentru un număr cât mai mare de persoane, pe considerentul că mai bine vinde mai mult, pe bani mai puțini, decât puțin, pe bani mulți, reușind astfel să își asigure un venit constant din vânzarea de tablouri.
„Am zis să fac ceva ca mai multă lume să îşi permită un tablou de calitate în casă, dar nu un tablou de artă, pentru că sunt puţini cei care îşi permit să dea mii de euro pe un tablou plus că tablourile de artă contemporană, cum ziceam, sunt sumbre, sinistre, exprimă trăiri negative, şi nimeni nu vrea aşa ceva într-o încăpere din casă. Aşa că am zis să realizez tablouri decorative, care să dea o notă pozitivă şi de culoare unei încăperi. Am început în septembrie 2017, iar în decembrie am ajuns să am deja 20 de comenzi. Lucrăm la cererea clientului, dar cu ideea lui şi modul nostru de a pune totul în practică, şi zic că lucrăm, pentru că deja nu mai sunt singur, ci mai colaborez cu câţiva pictori. Am realizat din septembrie deja peste 200 de tablouri. Avem clienţi care ne trimit poze cu încăperile, cu mobilierul din încăpere şi ne spun că ar vrea ceva floral sau natură statică şi noi le trimitem o schiţă în format electronic, iar dacă e pe gustul lor, o realizăm pe pânză”, afirmă Robert. (NU RATA, AICI: POVESTEA ”SHAOLINULUI” DIN FETEŞTI CARE BATE CUIE CU CAPUL)
Faţă de operele de artă pe care le face, tablourile decorative nu poartă semnătura lui, pentru că nu ar fi corect faţă de colecţionarii care dau mii de euro pentru un tablou, ci poartă ştampila MarkArt Gallery, titulatura sub care comercializează aceste tablouri.
Preţurile pentru un astfel de tablou sunt extrem de competitive şi accesibile publicului larg, rivalizând chiar cu tablourile printate care se pot găsi în marile magazine. (CITEŞTE AICI: Povestea cutremurătoare a unui bogătaş din Lugoj. L-a visat pe Arsenie Boca, şi-a donat întreaga avere şi…)