Un oraș din România a fost capitală de imperiu. Gloria lui a trecut, a rămas doar cu câteva mii de locuitori
Isaccea este un oraș-port din Județul Tulcea situat la aproximativ 35 de kilometri de nord-vestul municipiului. În vremea sa de glorie, era denumit cetatea Noviodunum, care a fost cucerită și transformată într-un centru militat și comercial. Sute de ani mai târziu, în secolul al XIII-lea, era capitala unui stat puternic al tătarilor, condus de către generalul important al Hoardei de Aur.
În vatra orașului Isaceea a fost descoperită o așezare geto-dacică din secolul IV de dinainte de Hristos. În locul numit și „Pontonul vechi”, ar fi trecut armatele lui Darius, în anul 514 î. Hr. Prima atestare documentară oficială a orașului este din aul 1321, sub numele de Isakgi, într-un document scris de istoricul arab Abul-Feda. Istoricii consideră faptul că în acest loc a fost găsită așezarea Vicina, construită de genovezi și transformată într-un centru prosper, între secolele XII și XIII. De la finalul secolului, așezarea a fost stăpânită de tătari, devenind capitala unui adevărat imperiu.
Potrivit dovezilor istorice, la sfârșitul secolului al XIII-lea, Isaceea a fost capitala statului tătar noghaid. Unul dintre cei mai buni comandanți ai Hoardei de Aur, supranumit și „făcătorul de hani”, s-a decis să-și facă aici propriul sat. Ajuns în orașul din Tulcea, și-a bătut prima monedă care avea înscrisuri din Coran. În vremea lui Hanul Noghay, orașul era extrem de important din punct de vedere comercial, politic, strategic.
(CITEȘTE ȘI: România este pe locul 1 în lume la acest capitol. În țara noastră se află cei mai mulți proprietari de locuințe)
Ce s-a ales de fosta capitală de imperiu acum, în 2023
Orașul din Tulcea are în administrare 9671 de hectare, dintre care 369 sunt în zonă intravilană. Gloria de altă dată a pierit secole mai târziu și s-a transformat într-o amintire a unui oraș care are acum puțin peste 5.000 de locuitori. Mai mult de atât, cifrele arată că populația este în continuă scădere.
Conform recensământului din anul 2011, componenta etnică a orașului este alcătuită astfel:
-90,98% români
-3,85% romi
-1,81% turci
-3,18% necunoscută
-0,15% de altă etnie.
Componenta confesională a orașului are următoarele divizări:
-90,98% ortodocși
-5,45% musulmani
-3,18% necunoscută
-0,37% altă religie.
Așa cum se poate vedea și în cifrele expuse, populația musulmană a rămas, chiar într-o mică măsură, în oraș, fiind cea de-a doua minoritate etnică. În plus, islamul a ieșit pe locul al doilea ar religiilor din Isaccea.
Locuitorii fostei capitale de imperiu au principala activitate în agricultură. Pentru a-și asigura traiul, cresc animale, cereale, viță de vie, dar și pescuiesc. Industria de bază este cariera, cu puncte de lucru în Isaccea și Revărsarea, dar și exploatarea lemnului.