Un nou studiu demonstrează faptul că virusul Covid-19 poate fi evitat cu administrarea a doar două doze de vaccin

Publicat: 05/10/2021 | 16:34

Un nou studiu demonstrează eficiența serului Pfizer împotriva virusului Covid-19. Formele grave pot fi evitate cu doar două doze ale vaccinului Pfizer. Au fost analizate date medicale a 3,4 milioane de oameni din California de Sud.

 

Studiul s-a realizat în perioada 4 decembrie 2020 – 8 august 2021 și a fost publicat marți, în revista The Lancet, confirmând faptul că eficacitatea serului scade cu trecerea timpului, acesta fiind, în continuare, eficient împotriva virusului Covid-19. Vaccinul Pfizer/BioNTech prevenine spitalizarea celor infectați cu COVID-19 în proporție de 90% în primele șase luni. Potrivit acestui studiu, vaccinul e eficient chiar și împotriva variantei Delta, considerată extrem de contagioasă.

(VEZI ȘI:COADĂ DE CÂȚIVA ZECI DE METRI LA UN CENTRU DE TESTARE COVID-19 ÎN BĂNEASA. 26.554 DE TESTE AU FOST EFECTUATE ÎN ULTIMELE 24 DE ORE)

”Studiul nostru confirmă că vaccinurile sunt un instrument central pentru controlarea epidemiei şi rămân extrem de eficace în prevenirea formelor severe şi a spitalizărilor, inclusiv împotriva variantei Delta sau a altor variante care suscită preocupare”, a rezumat Sara Tartof, autorul principal al studiului, în comunicatul publicat în The Lancet.

Eficacitate împotriva variantei Delta

Nivelul de eficacitate a imunizării contra variantei Delta a fost de 93% după prima lună, ajungând la 53% după patru luni. Față de alte variante de coronavirus, eficiența a coborât de la 97% la 67%.

(VEZI ȘI:CORONAVIRUS ROMÂNIA, 5 OCTOMBRIE 2021. 15.037 DE CAZURI NOI S-AU ÎNREGISTRAT ÎN ULTIMELE 24 DE ORE)

Vicepreședintele și directorul medical al grupului Pfizer, Luis Jodar a transmis cât de mult se reduce eficiența vaccinului în timp:

”O analiză specifică a variantelor arată clar că vaccinul este eficace împotriva tuturor tipurilor de variante. Persoanele infectate cu COVID-19 care primiseră două doze de vaccin au fost infectate cel mai adesea din cauza unei diminuări a eficacităţii vaccinului în timp şi nu pentru că o variantă sau alta scapă protecţiei oferite de vaccin”.

Cercetătorii au subliniat faptul că este necesară monitorizarea scăderii eficienței serului, cu trecerea timpului pentru a se putea decide administrarea serului și categoriilor vulnerabile.

Sursa foto: Arhiva CANCAN