Un nou cutremur s-a produs în România, în urmă cu puțin timp. Ce magnitudine a înregistrat seismul

Publicat: 27/02/2023 | 12:35

Activitatea seismică intensă din Oltenia continuă. În ultima perioadă, în România au avut loc numeroase cutremure, cele mai multe fiind înregistrate în zona sus amintită. Un alt cutremur s-a petrecut în urmă cu doar câteva minute. Unde s-a resimțit cutremurul și ce magnitudine a înregistrat?

Potrivit datelor afișate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un nou cutremur a fost înregistrat astăzi, 27 februarie. Seismul s-a produs în Oltenia, Gorj și a avut loc la ora locală 10:58.

Cutremurul a înregistrat o magnitudine de 2.1 grade și a avut loc la adâncimea de 11 km. Seismul s-a produs în apropiere de următoarele orașe: 110km NV de Craiova, 111km SV de Sibiu, 146km V de Pitești, 157km SE de Timișoara, 177km SE de Arad, 183km S de Cluj-Napoca, 207km V de Brașov, 208km E de Belgrade, 212km E de Zemun, 223km NE de Nis.

De asemenea, tot astăzi, au mai avut loc alte trei cutremure în zona Olteniei. Dintre acestea cel mai puternic a avut loc la ora locală 08:27. Seismul a înregistrat o magnitudine de 2,6 grade și a avut loc la adâncimea de 11 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 107km NV de Craiova, 107km SV de Sibiu, 141km V de Pitești, 162km SE de Timișoara, 181km SE de Arad, 183km S de Cluj-Napoca, 202km V de Brașov, 213km E de Belgrade, 217km E de Zemun, 225km NE de Nis.

(CITEȘTE ȘI: SITUAȚIE INCREDIBILĂ LA TÂRGU JIU. PĂRINȚII CARE VOR SĂ-ȘI DEA COPIII LA O GRĂDINIȚĂ DIN ORAȘ, PUȘI SĂ SEMNEZE O DECLARAŢIE PRIVIND ASUMAREA RISCULUI LA CUTREMUR)

Urmează marele cutremur?

Gheorghe Mărmureanu, fostul președinte al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a avertizat că valul de cutremure din Gorj, produse în ultimul timp, are șanse mari de a migra către alte zone din România și să genereze un cutremur mare.

„Curbele de cutremur pot migra foarte ușor. Ele pot ajunge rapid în zona Hunedoarei unde, în trecut, cam acum 100 de ani, au fost cutremure foarte puternice, cu biserici prăbușite și alte pagube destul de importante.

Apoi, nu este exclus să migreze, acest roi de cutremure, spre dreapta, spre zona Vidraru și chiar spre Sibiu. Și aici există un istoric al seismelor destul de important, care nu este de neglijat. E numai o chestiune de timp până vom afla cum evoluează acest sistem de cutremure din Oltenia”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

(VEZI ȘI: O FAMILIE DIN GORJ S-A MUTAT ÎN COTEȚUL GĂINILOR, DE TEAMA UNUI NOU CUTREMUR)