Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat, miercuri dimineață, că un nou cutremur s-a înregistrat în România.
Potrivit INCDFP, acest cutremur s-a produs miercuri, la ora 01:39, în Buzău, zona seismică Vrancea. Magnitudinea cutremurului a fost de 3,1 grade, iar seismul s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri.
Citește și: Momentul crunt în care autorităţile din Brăila au aflat de moartea colegilor, cei doi poliţişti carbonizaţi în maşină: „Băi, ăştia sunt ai noştri”. Video care vă poate afecta emoţional
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 61km E de Brasov, 71km NE de Ploiesti, 121km S de Bacau, 125km N de Bucuresti, 129km V de Braila, 130km V de Galati, 141km NE de Pitesti, 176km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 203km SV de Iași.
Cel mai puternic cutremur din 2020, în România
Cel mai puternic cutremur din acest an s-a produs pe 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.
Recomandările autorităților în caz de cutremur
- păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
- preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
- Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
- rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
- dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic
S-a putea să te intereseze și: Alexandru Rafila lămurește anunțurile contradictorii ale OMS cu privire la persoanele asimptomatice
Nu săriți pe fereastră
- nu fugiși pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
nu alergați în stradă.
- dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
acordați primul ajutor persoanelor rănite.
- în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.
Nu rata: Doliu în teatru. Unul dintre cei mai iubiți actori de la Nottara a murit după o lungă suferință