Cazul submersibilului Titan a ținut capul de afiș al presei internaționale în ultimele zile. După multe ore de incertitudine, rămășițe ale aparatului au fost descoperite pe fundul oceanului. Potrivit experților, submersibilul ar fi făcut implozie, iar cei cinci pasageri și-au pierdut viața. După tragicul incident, un miliardar american a făcut câteva dezvăluiri uluitoare. Acesta a renunțat în ultimul moment să meargă în expediție, cu toate că fiul său își dorea enorm acest lucru.
Submersibilul Titan, care plecase într-o expediție de explorare a epavei vasului Titanic, a dispărut la scurt timp după ce a fost lansat în apă. După multe ore de căutări intense, Garda de Coastă a SUA a anunțat că a găsit bucăți din Titan pe fundul oceanului. Cele cinci persoane de la bordul submersibilului și-au pierdut viața după ce acesta a făcut implozie la 1.600 de metri de epava Titanicului.
Stockton Rush, miliardarul britanic Hamish Harding, expertul francez Paul-Henri Nargeolet, omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood și fiul său, Suleman, se aflau la bordul submersibilului Titan. Aceștia doreau să exploreze epava Titanicului de la o distanță cât mai mică.
După această tragedie, Jay Bloom, investitor și dezvoltator imobiliar în Las Vegas, a făcut câteva dezvăluiri uluitoare. Acesta a renunțat la biletele pentru expediția către epava Titanicului, cu doar câteva săptămâni înainte de data la care era programată. Afaceristul a fost îngrijorat față de condițiile de siguranță ale expediției și astfel a renunțat la cele două bilete pe care dorea să le achiziționeze. Fiul său, Sean, este fascinat de povestea vasului Titanic și își dorea foarte mult să poată explora epava. În ciuda faptului că ar fi vrut să-i satisfacă această dorință fiului său, Jay Bloom a hotărât să renunțe la bilete. În locul celor doi, pe submersibilul Titan s-au îmbarcat miliardarul pakistanez Shahzada Dawood și fiul acestuia, Suleman.
Jay Bloom a postat pe rețelele de socializare și câteva fragmente din discuțiile pe care le-a avut cu Stockton Rush, CEO al operatorului navei, OceanGate Expeditions, în care acesta i-a oferit locurile pe submersibil.
„Era absolut convins că scufundarea este mai sigură decât să traversezi strada. În februarie, Stockton ne-a rugat pe mine și pe fiul meu să mergem cu el în scufundarea către Titanic, în mai”, a scris Bloom.
Scufundările programate în luna mai au fost amânate însă din cauza vremii nefavorabile, expediția fiind mutată pe 18 iunie. Mai mult, în luna martie, Stockton Rush a mers în Las Vegas pentru a-l convinge pe Bloom să cumpere biletele pentru expediție. Rush i-a oferit chiar și un preț preferențial pentru un bilet, adică 150.000 de dolari de persoană. Totuși, toate încercările lui Rush au fost în zadar, Jay Bloom refuzând să cumpere biletele din cauza faptului că nu considera submersibilul destul de sigur pentru o asemenea aventură.
„Avea atât de multă pasiune pentru proiect încât a fost orbit de el. Nu s-a uitat la lucrurile pe care le-am văzut și pe care alții le-au considerau problematice pentru securitate, nu se potriveau narațiunii lui”, a spus Jay Bloom.
(NU RATA: Cauza tragediei submersibilului Titan. Ce au descoperit autoritățile americane)