Toamna acestui an va aduce, ca aproape de fiecare dată, noi probleme legate de sezonalitatea bolilor. CANCAN.RO a discutat cu medici specialiști și a aflat deja de ce se tem cel mai tare specialiștii înaintea noului sezon rece.
Una peste alta, trebuie precizat că medicii se așteaptă la o nouă „dare în stambă” a COVID-ului, pandemia care a răscolit planeta din primăvara anului 2020 încoace, în diferite forme, mai mult sau mai puțin răsunătoare.
Dar marele avantaj, susțin specialiștii, e cel legat de vaccinare și de faptul că știința a reușit să țină pasul cu evoluția permanentă a blestematei pandemii.
„Lumea trebuie să urmărească încă cu atenție evoluția COVID-ului și a gripei și în acest an, fiindcă acestea sunt principalele amenințări în lunile ce urmează. Ne așteptăm la un vârf de COVID, o dată cu refacerea colectivităților, fenomen care se produce sistematic toamna, atunci când se reiau școlile și facultățile. Cel mai probabil, datele de creștere a acestuia se vor înregistra la finele lunii septembrie și început de octombrie”, a declarat pentru CANCAN.RO profesorul Emanoil Ceaușu, medic primar boli infecțioase la Spitalul bucureștean „Victor Babeș”.
(CITEȘTE ȘI: Anunțul făcut de OMS! Ce se întâmplă, de fapt, cu pandemia de COVID-19: „Nu mai reprezintă o urgență sanitară globală”)
Chiar dacă va exista o formă ușoară a COVID-ului, specialiștii avertizează că c ei de la o anumită vârstă în sus, dar și cei cu comorbidități, trebuie să nu uite să se vaccineze.
„Anul acesta cei care se știu cu probleme e bine să se vaccineze iarăși. La finele lui septembrie, contra COVID-ului și spre finele toamnei, contra gripei. Cred că va fi ultimul an în care se va face două vaccinuri, fiindcă lumea medicală lucrează deja la un vaccin comun, și împotriva COVD-ului și împotriva gripei”, adaugă același Emanoil Ceaușu.
Medicul e de părere că cei care vor apela la vaccinare împotriva COVID-ului ar fi bine să aștepte omologarea celui mai recent vaccin în domeniu, cel creat să lupte împotriva celor mai recente tulpini de COVID, așa numita F456L, între care s-au detașat versiunile EG.5.1, FL.1.5.1 și XBB.1.16.6.
„În curând și Agenția Europeană a Medicamentului va omologa această variantă și atunci vaccinul va fi repede distribuit pe întreaga suprafață a continentului. Vaccinul contra COVID-ului e prioritatea, după mine. Iar celor care ezită, din diverse motive, financiare ori de altă natură, le transmit doar atât: viața e cel mai prețios lucru care ni s-a dat pe acest pământ. Ea nu se compară cu absolut nimic așa ceva, așa că nu mai stați pe gânduri!”, a conchis același Emanoil Ceaușu.
Pe de altă parte, o serie de țări europene se pregătesc pentru această toamnă să facă față valului de epidemie de gripă sau de COVID, de la caz la caz, chiar dacă vorbim despre cazuri ușoare, în marea lor majoritate.
Italia, spre exemplu, țara europeană din care a început transmisia pandemiei și din care a sosit prima tulpină inclusiv pe teritoriul nostru, în martie 2020, are încă o serie de măsuri de protecție pe care cetățenii europeni e bine să le cunoască.
Autoritățile italiene recomandă, spre exemplu, ca în Lombardia și Milano, acolo unde amenințarea COVID-ului încă nu a dispărut, ca masca de protecție să-i însoțească pe turiști în toate locurile aglomerate, fie că e vorba despre mijloace de transport public sau de instituții de orice gen. În plus, masca devine obligatorie la intrarea în orice spital din nordul Italiei, iar cei care sunt depistați cu acest virus sunt obligați din nou să se izoleze complet.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.