Un loc de parcare în Buzău a ajuns să cote o mică avere. Există persoane care au fost dispuse să plătească 10.000 de lei pentru a li se atribui un loc de parcare în centrul orașului, banii reprezentând chiria pe un an. Locurile au fost atribuite în urma unei licitații.
Administrația locală din Buzău investește în amenajarea unor locuri noi de parcare, dar și în reabilitarea celor deja existente. Noile locurile de parcare au ajuns în posesia cetățenilor în urma unor licitații publice. Astfel, din dorința de a avea propriul loc de parcare în fața blocului sau în centrul orașului, unii buzoieni nu au ținut cont de suma plătită.
Conform edilului municipiului, Constantin Toma, au existat cazuri în care locuitorii au scos din buzunar până la 10.000 de lei – chirie pe doi ani, conform contractului – pentru un loc de parcare în centrul orașului, acesta fiind cel mai scump loc de parcare din Buzău.
„Am reabilitat locurile de parcare şi printr-un regulament al Consiliului Local, le-am atribuit. Bineînţeles că 90 şi ceva la sută au fost satisfăcuţi, prin licitaţie. Unii au ajuns să plătească sume mari pentru un loc pe an. Un loc de 120 de lei s-a plătit și până la 10.000 de lei, cazuri foarte rare… în centrul orașului. Au avut banii ăștia… Este într-adevăr o problemă”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, pentru Digi24.
Pe lângă lipsa locurilor de parcare, se pare că aici ar fi fost vorba despre un conflict între doi cetățeni de pe strada Stejarului. Buzoienii ar fi licitat pentru același loc de parcare, motiv pentru care s-a ajuns la această sumă impresionantă. Acesta nu este un caz similar. Tot pe strada Stejarului din Buzău, locurile de parcare s-au licitat cu prețuri cuprinse între 700 și 1.800 de lei – chirie stabilită pentru doi ani.
Printre subiectele abordate, în cadrul unei conferințe de presă, primarul din Buzău a adus în discuție planul tarifar pentru apa potabilă din Buzău. Aici se află cea mai scumpă apă potabilă din România – 9,30 lei/mc, exclusiv TVA . Cu cea mai mică pierdere de apă din țară, edilul susține că lucrurile se vor schimba abia de la sfârșitul anului 2025, respectiv 1 ianuarie 2026. Atunci s-ar putea aduce în discuție o reducere a prețului la apă.
„Aveam de luat o decizie. În Buzău în momentul acesta sunt în derulare în municipiu (investiţii de n.red.) 26 milioane euro, sunt în derulare în judeţul Buzău 352 milioane euro, cu ce s-a investit înainte sunt 510 milioane de euro. Dacă nu eram în Uniunea Europeană şi nu ne veneau aceşti bani, aveam vreodată şansă să putem face vreodată aceste investiţii? Aceste investiţii sunt obligatorii pentru că noi trebuie să ne conformăm unor directive europene. Există o strategie de tarifare, în fiecare an creşte preţul până la sfârşitul anului viitor. Avem cea mai mică pierdere de apă din România… De la sfârşitul lui 2025, respectiv 1 ianuarie 2026, vom putea reduce preţul la apă, dar până atunci avem investiţii (de realizat n.red.)”, a mai explicat Constantin Toma.