Un liceu din Constanța e modernizat de câțiva ani din banii părinților
Un liceu din Constanța e modernizat de câțiva ani din banii părinților. Mai mulți părinți s-au săturat să strângă bani pentru igienizarea și reabilitarea sălilor de clasă unde învață copiii lor și au hotărât să facă publică povestea. „Dacă vor să facă, să facă”, spune directorul școlii.
Din cauza lipsei fondurilor alocate de stat, părinții se văd nevoiți să investească an de an pentru condițiile copiilor, însă acest lucru creează divergențe între părinți și uneori chiar duce la stigmatizarea unora dintre elevi. Nu toți au banii necesari pentru reparațiile sălilor, fapt care provoacă discuții nenumărate.
Între timp, profesorii și conducerea instituțiilor de învățământ asistă pasivi la această stare de fapt și, chiar dacă nu cer bani de la părinți, nu iau nici o măsură pentru ca lucrurile să se schimbe.
MEDIAFAX a intrat în posesia unor discuții de pe un grup de Whatsapp al părinților unor elevi de la Colegiul Național de Artă „Regina Maria” din Constanța, unde sunt expuse toate aceste situații și mai mulți părinți, sub protecția anonimatului, au relatat întreaga poveste.
„Nu ne dorim ca ai noștri copii să fie stigmatizați cum a fost fetița de la Liceul Traian care a refuzat să plătească fondul școlii”, și-au argumentat părinții dorința ca până și clasa din care fac parte copiii lor să rămână anonimă.
Se vorbește despre suma de 100 de lei pe care fiecare părinte trebuie să o dea pentru cumpărarea unei table magnetice, a unui retroproiector și pentru zugrăvirea sălii de clasă.
În discuții se observă că unii părinții au rolul clar stabilit de „coordonatori” ai colectării și direcționării banilor strânși de la elevi. De cele mai multe ori aceștia sunt și cei care au inițiativa renovării și mobilării claselor și își argumentează decizia în fața celorlalți părinți invocând profesorii care spun că sunt necesare diferite investiții: „În primul rând, după cum am mai spus clasa are nevoie de un retroproiector. Suntem totuși în 2019, iar tehnologia este la un nivel mai avansat deci în
Un alt părinte, care a avut mai mulți copii la același colegiu, a explicat faptul că școala nu a investit niciodată în clasele elevilor, cu excepția unor bănci, iar în ultimele două decenii tot mobilierul, dotările și renovările au fost făcute cu banii părinților:
„Școala nu a investit niciodată în clase. Niciodată. În afară de câteva bănci pe care le-au cumpărat… De 15 ani nu s-a investit. S-a făcut și o sală media în trecut, tot pe banii părinților. Am dat o groază de bani. Așa merge sistemul, ăsta este , a mai spus părintele unui elev de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța.
Contactat telefonic de MEDIAFAX, directorul instituției, Carmen Chilea, spune că nu a cerut niciodată bani de la elevi pentru instituție, că inițiativele aparțin părinților și că școala oricum nu are banii necesari pentru că nu primește fonduri suficiente de la instituțiile abilitate: „Toți părinții care au făcut modernizări la clasă au făcut prin asociația lor de părinți, nu le-a cerut nimeni niciun ban. Nu am cerut eu bani ca să fac ceva în școală. De foarte mulți ani nu se cer bani pentru nimic. Există o asociație a părinților și ei hotărăsc dacă vor să contribuie cu ceva, și cu ce anume (…) Sigur că am cerut fonduri pentru așa ceva (de la instituțiile abilitate, n.red.), dar pe vară nu au venit bani pentru zugrăveli. Am reușit să facem câte ceva din ce bani mai aveam noi, atâta cât s-a putut face”.