Pastele este o sarbatoare foarte importanta pentru Gheorghe Turda, asa ca traditiile sunt respectate intocmai. Anul acesta, indragitul cantaret de muzica populara a sarbatorit in sanul familiei, tocmai la Sapanta. Am aflat toate datinile chiar de la el!
Pentru fiecare dintre noi, Pastele este cea mai buna ocazie de a reuni toata familia si de a petrece mai mult timp alaturi de cei dragi. Gheorghe Turda a profitat din plin de aceste zile de sarbatoare si a facut un tur al celor mai importante persoane din viata lui.
Impreuna cu partenera sa de viata, Lucia, cantaretul s-a oprit mai intai la rudele acesteia de la Sighisoara, iar apoi a luat calea Maramuresului. Cei doi au petrecut cateva zile la sora lui Turda, care locuieste chiar in casa parinteasca a acestuia.
CITESTE SI
Artistul ne-a dezvaluit si cateva traditii din Sapanta, locul de vis de unde se trage si unde s-a bucurat de Paste anul acesta. Si, surpriza! Maestrul Turda s-a implicat chiar si in pregatirea bucatelor.
„La noi, pregatirea propriu-zisa a Pastelui este deosebita. Lumea e foarte credincioasa si evlavioasa. Din punct de vedere culinar, avem si o specialitate: o paine facuta la cuptor. Aceasta este de fapt pasca noastra, dar nu are branza. In rest, mancam ca toata lumea de sarbatoare. Ouale rosii aici sunt de fapt oua inchistrite (nr. oua incondeiate), o minune. Am ajutat si eu in bucatarie, chiar pot spune ca ma pricep. Am patru trofee la Cireasa (nr. emisiune concurs de la Prima TV)”, a povestit Gheorghe Turda, pentru CANCAN.ro.
Au un salut special
Daca pasca si ouale difera fata de restul tarii, nici salutul nu este acelasi la Sapanta. In tot anul, in loc de clasicul „buna ziua”, maramuresenii de la „Cimitirul Vesel” isi spun „Laudam pe Iisus Hristos”, iar raspunsul este unul pe masura: „In veci fie laudat! Amin”.
„Din punct de vedere culinar, avem si o specialitate: o paine facuta la cuptor. Aceasta este de fapt pasca noastra, dar nu are branza. In rest, mancam ca toata lumea de sarbatoare. Ouale rosii aici sunt de fapt oua inchistrite (nr. oua incondeiate), o minune. Am ajutat si eu in bucatarie, chiar pot spune ca ma pricep.” Gheorghe Turda
Aiana Dinu