În dimineața zilei de marți, 4 iulie 2023, autoritățile au efectuat controale la mai multe cămine de bătrâni din țara noastră. La trei azile din Voluntari și Afumați au fost descoperite nereguli extrem de grave. În cadrul anchetei deschise de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au fost reținute 24 de persoane. Printre acestea se regăsește și un fost polițist.
La descinderile pe care le-au efectuat în cursul zilei de marți, autoritățile au descoperit nereguli extrem de grave la trei cămine de bătrâni din Ilfov. Mai exact, aproximativ o sută de vârstnici au fost găsiți în stare deplorabilă, ei fiind ținuți în mizerie, înfometați, umiliți și chiar maltratați de angajații instituțiilor respective. Mai mult decât atât, nu primeau nici tratamentul medical necesar.
(CITEȘTE ȘI: Doua eleve de clasa a IX-a au stârnit o revoltă generală printre părinți)
În cadrul anchetei deschise de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au fost reținute 24 de persoane, acestea fiind acuzate de comiterea infracțiunilor de grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare. Procurorii estimează că prejudiciul total este de 5,2 milioane de lei.
Printre cei 24 de suspecți se numără și fostul polițist Ovidiu Dumitra. Înainte de a se pensiona el a lucrat la Serviciul de Investigații Criminale din Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov. Fostul om al legii este căsătorit cu Cristina Maria Dumitra, una dintre patroanele Centrului de Îngrijire și Asistență Casa Maria din Voluntari. Potrivit Gândul, cei doi s-au cunoscut în luna iulie a anului 2018, atunci când Ovidiu Dumitra a mers la acest azil, împreună cu un procuror, pentru a ancheta un caz de suicid. Se pare că între polițist și proprietara căminului s-a înfiripat o relație de dragoste foarte solidă, cei doi ajungând la scurt timp în fața altarului. Mai mult, în urma unor combinații, fostul polițist ar fi ajuns chiar el administrator al unui centru pentru persoane vârstnice.
Peste 300 de pompieri au participat la acțiunea de salvare a celor 100 de bătrâni din „azilele groazei”. De altfel, la fața locului s-au mobilizat și polițiștii. Purtătorul de cuvânt al IGPR a declarat, în cursul zilei de marți, că vârstnicii erau exploatați prin „constrângere, violență, muncă neremunerată”, iar medicația lipsea, hrana nu era corespunzătoare. În plus, persoanele vârstnice erau „supuse la tratamente degradante și inumane”.
„Exploatarea acestor persoane se făcea prin constrângere, violență, muncă neremunerată, lipsea medicația necesară, hrana era inadecvată, iar persoanele erau supuse la tratamente degradante și inumane. Acest dosar penal a pornit de la o sesizare din oficiu a colegilor mei, în urma acțiunii, la DIICOT vor fi conduse 26 de persoane, iar alte 15 persoane martori vor fi duși la sediul DICE, pentru audieri. Scopul principal e acela de a salva viețile oamenilor, de a le acorda ajutor medical, de aceea sancțiunea beneficiază de sprijinul DSU”, a transmis Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR.