Un fenomen spectaculos s-a produs în România. Apa lacului Techirghiol a devenit roz

Publicat: 23/07/2023 | 20:02
Apa lacului Techirghiol a devenit roz / Sursă Foto: Facebook

În ultimele săptămâni, țara noastră s-a confruntat cu un val de căldură extremă, temperaturile atingând valori foarte ridicate. Canicula a avut însă efecte nebănuite asupra lacului Techirghiol din județul Constanța, a cărui apă a devenit roz pe o suprafață însemnată. Citiți în continuare care este explicația specialiștilor pentru acest fenomen spectaculos. 

Canicula a pus stăpânire pe țara noastră, de câteva săptămâni. Temperaturile au crescut extrem de mult, ele depășind chiar pragul de 40 de grade Celsius. Valul de căldură a contribuit însă la producerea unui fenomen spectaculos.

Fenomenul spectaculos produs pe lacul Techirghiol / Sursă Foto: Facebook

(NU RATA: Satul din România unde soarele răsare de două ori, în aceeași dimineață. Care este explicația pentru fenomenul unic)

Apa lacului Techirghiol a devenit roz. Cum explică specialiștii acest fenomen

Mai exact, de câteva zile, aproape întreg malul lacului Techirghiol este acoperit cu un strat de alge de culoare roz. Fenomenul spectaculos a produs uimire printre turiști, care trebuie să îndure însă mirosul extrem de neplăcut pe care-l degajă aceste alge.

„Este ceva unic, zic eu. Așa ceva chiar că nu am văzut vreodată. Este tare frumos și tare mă bucur că sunt aici, nu credeam că voi vedea un lac roz” / „Nu e natural, să fie o deversare chimică? Nu mi se pare în regulă, nu ar trebui să vină cineva să curețe? Ce s-a întâmplat aici?” „Acestea sunt alge și e bine pentru nămolul acesta sănătos. Eu așa știu, că această culoare este de la alge”„Sunt aici de câteva zile. Când am venit, lacul era verde, iar de două zile a început să se facă roz”, sunt câteva dintre comentariile turiștilor veniți în stațiune la tratament.

Potrivit specialiștilor, lacul Techirghiol conține bacterii sulfuroase care se depun ca un praf roz pe părțile expuse la lumină ale algelor verzi. Ele cresc în biomasă și formează astfel de formațiuni, dând apei culoarea roz. În plus, condițiile de mediu favorizează apariția algei denumite Dunaliela, care are în compoziția sa aceleași substanțe care se regăsesc în morcov, numite beta-caroten.

„Lacurile concentrate în săruri favorizează dezvoltarea unor bacterii ce înlocuiesc populația algală. Ajung să prolifereze, să primeze să folosească un pigment primitiv de fotosinteză care are o culoare rozalie.este un pigment normal este caracterizat lacurilor sărate, lacurilor concentrate în săruri și cu temperatura ridicat. Aceste bacterii colorează și penele flamingilor, de exemplu, care se hrănesc cu niște crustacee care trăiesc în astfel de lacuri bogate în săruri. Nu e periculos pentru locuitorii din Techirghiol sau pentru viețuitoare” a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe.

(VEZI ȘI: Ce a apărut pe cer, în Baia Mare. Localnicii au rămas mască și au fotografiat imediat fenomenul straniu)