Un cuplu de ucraineni s-a căsătorit într-o biserică din Botoșani. Mesajul transmis de refugiați după ceremonie
Există și speranță, dincolo de război. Un cuplu de ucraineni s-a căsătorit într-o biserică din Botoșani. Cu zâmbetul pe buze, cei doi și-au jurat iubire în fața lui Dumnezeu. Ce mesaj au transmis refugiații, imediat după ceremonie?
Războiul din Ucraina, care a debutat în data de 24 februarie, i-a împins pe mulți dintre cetățeni să își părăsească pământul natal și să fugă spre țările vecine. Milioane de ucraineni au plecat din calea conflictului armat, majoritatea fiind femei și copii. Totuși, chiar și în aceste condiții, un cuplu care s-a refugiat în țara noastră a decis să își unească destinele. Cei doi amorezi și-au jurat iubire veșnică într-o biserică din județul Botoșani, arată Antena 3.
Ospitalitatea românilor i-a impresionat până peste cap, iar, odată ce a ajuns la final ceremonia, aceștia au transmis și un mesaj. Cuplul trebuia să se căsătorească la începutul lunii martie, însă, din cauza izbucnirii războiului în Ucraina, nu s-a mai putut: ”Noi trebuia să ne căsătorim pe 9 martie, dar din cauza acestor tensiuni, a trebuit să fugim din Ucraina. Noi suntem recunoscători poporului român, pentru că atunci când am trecut graniţa de la Siret, noi am văzut cu ochii noştri, cum locuitorii României îi ajutau pe refugiaţi”.
Cei care au fost martori la ceremonia din biserică au fost chiar localnicii care, cu zâmbetul pe buze, i-au admirat pe miri.
Vezi și GESTUL FABULOS FĂCUT DE O BĂTRÂNICĂ DIN UCRAINA, DUPĂ CE I-A FOST OFERITĂ MÂNCARE ÎN GARA DE NORD
Autoritățile îi sprijină pe refugiații care vin din zona de conflict
Pe de altă parte, numărul refugiaților care intră în România prin județul Botoșani este în scădere, în prezent. Potrivit unui comunicat de presă transmis în data de 28 martie, autoritățile se află la granițe 24/7 pentru a sprijini persoanele care vin din zona de conflict.
”Angajații Ministerului Afacerilor Interne, pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi, polițiști, lucrători vamali, medici veterinari, reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor sunt la datorie 24/7 și lucrează în sistem integrat alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Botoșani pentru a veni în sprijinul tuturor persoanelor care sosesc din zona de conflict și au nevoie de ajutor.
Cetățenii ucraineni care intră în România prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca beneficiază de apă, alimente, asistență medicală și pot obține informații legate de problemele cu care se confruntă.
În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 225 persoane și 52 vehicule. La ora 08.00, erau cazați în spatiile de cazare temporară puse la dispoziție de către autoritățile din Botoșani, 123 cetățeni.
Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații sunt în legătură permanentă și desfășoară activități în mod integrat pentru ca persoanele care se refugiază din fața războiului să treacă mai ușor prin aceste momente. Situația este în dinamică, datele cu privire la locurile de cazare modificându-se continuu.
La nivelul județului Botoșani există un centru integrat dedicat sprijinirii refugiaților din Ucraina care funcționează 24/7. La Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) pot fi obținute informații legate de cazarea refugiaților, dar și despre modul în care pot fi făcute donații.
Totodată, de la nivelul acestui centru se pot obține și alte informații utile cetățenilor ucraineni care se află pe raza județului Botoșani precum: unde se pot adresa în caz de probleme medicale sau în cazul în care au nevoie de ajutorul unor instituții, ce reguli trebuie respectate la locurile de cazare sau în taberele pentru refugiați”, se arată în comunicat.
Sursă foto: Capturi video Antena 3