În România s-a instituit starea de urgență din cauza pandemiei de coronavirus. Sfatul tuturor specialiștilor este ca, în această perioadă, lumea să se stea cât mai mult în casă. Izolarea pe timp îndelungat poate fi însă destul de greu de suportat pentru mulți dintre noi. Un cunoscut psiholog vine în ajutor cu cele mai utile recomandări, pentru ca fiecare dintre noi să treacă cu bine peste această perioadă. CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, vi le prezintă, în exclusivitate. (CITEȘTE ȘI: PE TIMP DE PANDEMIE, MEDICII ROMÂNI SE ÎMBRACĂ DE LA CĂTĂLIN BOTEZATU)
Unul dintre cei mai cunoscuți psihologi de la noi din țară, Gabriela Lapădatu a oferit, în exclusivitate pentru site-ul nr.1 din România, cele mai uitile sfaturi pentru ca românii să treacă mai ușor peste perioada de izolare. (VEZI ȘI: EFECTELE #CORONAVIRUS. Ce fac românii pe timp de pandemie)
”Nu este ușor, dar nici un capăt de țară pentru a depăși situația de criză în cazul unei pandemii la nivel mondial! Aici ne referim la motto-ul «STAI ACASĂ». În general, viața noastră se derulează stând acasă. De fapt, ziua se compune din trei etape clasice: opt ore de somn – adică odihnă, opt ore de muncă – deci serviciu – și opt ore de alte activități, care, în mare măsură, se întâmplă să fie acasă. Din start, noi stăm în general acasă.
De ce ar fi atât de greu și atât de imposibil să stam acasă ?! De ce devine o psihoză acest fapt ?! Răspunsul e simplu: pur și simplu, noi înșine ne activăm mental că suntem obligați să stăm în casă și suntem forțați de autorități să oprim activitățile zilnice, care fac parte din viața și monotonia de zi cu zi!
Până la urmă nu e un război în care să stai fară acoperiș, să nu ai apă caldă, să nu ai încălzire, să nu poți cumpăra mâncare, să nu poți ieși din casă că vei fi secerat de gloanțe, nu vei fi nici deportat, nu vei sta în frig pe front așa că… relaxează-te, adună-te, gândește-te… Putea să fie și mai rău.
Dacă ai înțeles toate astea, o să găsești mereu să faci ceva în casă. Să îți propui un țel, un obiectiv, un proiect, orice care să îți ocupe în mare parte ziua. Televizorul, știrile sunt importante, dar asta nu înseamnă să îți petreci întreaga zi cu telecomanda în mână. Poți să citești liniștit o carte, lucru care poate în ultimii ani nu l-ai mai făcut. Să îți faci o curățenie generală, să modifici poziția mobilierului, să joci șah, remi, să faci rebus sau orice joc care îți face plăcere”, ne-a spus specialistul. (NU RATA: CÂND SE ÎNTORC ELEVII DIN ROMÂNIA LA ȘCOALĂ. ANUNȚUL FĂCUT DE MINISTRUL EDUCAȚIEI)
”Poți să dormi mai mult, să te relaxezi în casă cu familia… într-un cuvânt îți vei putea aloca mult mai mult timp atât ție, cât și familiei tale. Totul depinde de cât de bine ești organizat, disciplinat și ce proiecte zilnice îți propui. Nu este exclus ca, după criză, să fii alt om… mai ordonat, mai călit, mai relaxat și cu mai multă încredere în tine, mai ales după ce ai câștigat aceasta «bătălie»!
Putem să ne gândim la oamenii care au trecut prin războaie, au stat ani de zile în lagăre de concentrare și totuși au supraviețuit în condiții infinit mai grele decât prin cele prin care treci tu acum, izolat acasă, cu telefonul mobil de ultimă generație, stând la taclale cu prietenii din Alaska sau New York, așezat lejer în fotoliu, în fața plasmei, urmărind sute de programe TV…!
Imaginează-ți că eșți un om important dintr-o luptă care coordonează o bătălie, iar tu poți deveni un personaj important dacă vei câștiga acest război. Consideră totul o strategie, o luptă din care faci parte alături de încă 7,7 miliarde de oameni ai planetei! Detașează-te de serviciu, de probleme, de bani, de datorii, de bănci, de rate… Faptul că îți doreșți să rămâi în viață este mai important ca orice, la fel și sănătatea”, a declarat psihologul Gabriela Lapădatu, în exclusivitate pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA.
Avea doar 19 ani, era chelneriță însă plănuia să se implice în munca de voluntariat pentru a-și ajuta semenii să lupte împotriva noului coronavirus. Totuși, tânăra Emily Owen – așa cum au spus și membrii familiei sale – se temea de izolare și de toate ”luptele interioare” pe care le vor duce și le duc toți cei care trebuie să respecte distanțarea socială impusă de autorități.
Emily Owen își anunțase apropiați, cu câteva zile înainte de tragedie, că – în viitoarea perioadă – numărul sinuciderilor va crește semnificativ, oamenii fiind afectați de această izolare care se poate prelungi pe un termen nelimitat, la fel de mult, dacă nu mai mult decât de virus în sine. Anxietatea și teama de necunoscut, de ceea ce va aduce viitorul apropiat, au repercusiuni negative a supra psihicului uman, astfel că se poate ajunge la gesturi extreme.
Familia tinerei a declarat că Emily era preocupată de pericolul reprezentat de coronavirus, dar și de „impactul izolării asupra sănătății mintale”. Totodată, părinții lui Emily au transmis că trebuie abordată cu toată seriozitatea această ”frică de necunoscut” a multor oameni, temere care ar putea să ducă – în perioada izolării – la un val de sinucideri.
Emily Owen se înscrisese, încă de la vârsta de 12 ani, pe o listă a donatorilor de organe, iar acum trei pacienți vor beneficia de acest ”dar de viață” făcut de ea. Emily a murit în spital, pe 18 martie, după tentativa de suicid, medicii nereușind să o mai salveze.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)