Întâmplarea bucureșteanului a ajuns și în atenția Protecției Consumatorilor din România. Reprezentanții ANPC trag un semnal de alarmă și îndeamnă românii să fie foarte atenți atunci când achita nota de plată de la restaurante/taverne/baruri. Clientul are posibilitatea de a alege dacă plătește bacșiș și cum îl plătește: fie cu cardul, între 0 – 15% din valoarea totală a consumației, fie cash, alegere pe care chelnerul trebuie să o știe și să o respecte. Au existat situații în care anumiți clienți au decis să ofere bacșiș cash, însă ospătarul a mai adăugat și pe nota de plată un bacșiș de 10%.
În urmă cu un an, autoritățile române au decis introducerea bacșișului – din restaurante/ baruri – și pe bonul fiscal, oferind posibilitatea clienților de a lăsa bacșiș chiar dacă plătesc cu cardul. Din nefericire, există anumite cazuri în care clienții ajung să plătească de două ori bacșiș, de cele mai multe ori fără știrea lor. Recent, Protecției Consumatorilor din România a analizat cazul unui bucureștean care a mâncat la un local din Centrul Vechi al Capitalei.
Citește și: SUMA URIAȘĂ PE CARE O CÂȘTIGĂ UN OSPĂTAR DOAR DIN BACȘIȘ, LA UN CLUB DE FIȚE DE PE LITORALUL ROMÂNESC
Bucureșteanul a mers să mănânce la Taverna Covaci din Centrul Vechi al Capitalei, acolo unde a comandat un mix grill (pentru patru persoane) – în valoare de 299.90 lei, o salată de varză albă – în valoare de 19,90 de lei și 5 turte tradiționale – în valoare de 19,50 de lei. După ce a achitat nota de plată – 495, 60 de lei – cu cardul – și a ales să ofere bacșiș cash – acesta a verificat bonul fiscal și a constatat că, fără a fi informat, angajatul tavernei a trecut un bacșiș de 10% din nota finală. Astfel, bucureșteanul a plătit de două ori bacșiș: o dată cash și a doua oară pe bonul fiscal cu cardul.
”Fiți atenți la bonul fiscal când consumați la Taverna Covaci. Altfel, riscați să plătiți bacșiș de două ori: o dată pe bonul fiscal cu cardul, fără a fi informați, și a doua oară cash, din obișnuință sau din politețe. Ce trebuie să știți despre bacșiș? Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – «Restaurante», 5630 – «Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor».
Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinată alegerii de către client a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.
Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului. Bacşişul se evidenţiază distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacşiş». În situaţia în care, la solicitarea clienţilor, utilizatorii eliberează acestora şi factură, bacşişul se evidenţiază distinct şi pe aceasta”, se arată în mesajul Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.