Un bărbat din Statele Unite, condamnat pentru o crimă pe care nu a comis-o, a fost exonerat de pedeapsă și a primit o despăgubire uriașă pentru timpul petrecut pe nedrept în penitenciar.
Marcel Brown are 34 de ani acum și ar fi putut petrece restul vieții în închisoare pentru o faptă pe care nu a comis-o. Mai exact, în septembrie 2008, Brown a fost arestat pentru complicitate la crimă în cazul unui bărbat găsit decedat prin împușcare într-un parc din Chicago.
Zece ani mai târziu, după ce s-a luptat cu sistemul, a fost eliberat, însă a vrut cu orice preț să i se facă dreptate, relatează The New York Times.
„Eram doar un copil atunci când m-au aruncat fără regrete în închisoare. Timp de 33 de ore am fost interogat, fără sa am dreptul la un avocat, la somn sau hrană, doar pentru ca anchetatorii să smulgă o declarație sub presiune. În final, mi s-a făcut dreptate mie și familiei mele”, a declarat Brown.
Pentru suferințele trăite în timpul detenției, Marcel a fost despăgubit cu 50 de milioane de dolari. Cazul său nu a fost intens mediatizat, însă suma primită se numără printre cele mai mari acordate vreodată de sistemul judiciar din Statele Unite.
Justiția din Statele Unite nu este oarbă. Cazurile în care oamenii sunt condamnați pe nedrept doar ca polițiștii să închidă cazurile sunt numeroase.
Doar în ultimele trei decenii, peste 3.000 de persoane au fost exonerate pentru fapte pe care nu le-au comis. De cele mai multe ori, metodele de anchetă sunt brutale și acuzațiile se fac pe criterii discriminatorii.
Dosarele fabricate zac pe birouri cu anii până când deținuții au șansa să beneficieze de rejudecarea cazului. Problemele de siguranță din sistemul penitenciar american afectează integritatea fizică și emoțională a condamnaților.