Un bărbat din România a cumpărat o casă la cheie cu 68.000 de euro. Ce a descoperit când s-a mutat l-a lăsat fără cuvinte

Publicat: 05/04/2022 | 16:35
Ce înseamnă, de fapt, să îți iei o casă la cheie în România? Sursă foto: Pixabay.com

Robert și-a cumpărat o casă la cheie, în valoare de 68.000 de euro și a realizat că are apă din puț și canalizare la stradă. Cazul lui nu este unic, pe zi ce trece, numărul românilor care își cumpără case sau apartamente noi, pățesc același lucru.

În satul Moşniţa Nouă, de pe lângă Timişoara, un bărbat, lucrător în IT şi-a cumpărat o casă cu 68.000 de euro, credit. Imediat după achiziționare, Robert a aflat că la cheie înseamnă cu apă din puţ şi canalizarea la stradă.

”Trăim în România, 2022. Nu avem apă, avem hidrofoare, pe ce plătim rate toată viaţa?”, a declarat Robert Cioabă, locatar.

CITEȘTE ȘI: ORAȘELE DIN SPANIA UNDE APARTAMENTELE SUNT MAI IEFTINE CA ÎN ROMÂNIA. TE-AI MUTA AICI?

Legea construcțiilor a fost îmbunătățită

În ianuarie 2020, legea construcţiilor a fost îmbunătăţită. Dezvoltatorii imobiliari nu mai pot obţine recepţia finală a clădirii. Deci, teoretic nu mai pot vinde imobilul, până când „nu pun în funcţiune branşamente autorizate şi definitive la reţelele de utilităţi publice”.

Din păcate, în anul 2022, casă la cheie înseamnă, pentru unii proprietari din cartierele-dormitor de la marginea marilor oraşe, apă din puţ şi canalizare în fosă. Norocoşii au gaze şi curent electric. Asfalt nu există, aşa că oamenii pietruiesc căile de acces de capul lor, cu bani din propriile buzunare.

Și-au luat casă la cheie, au primit doar gaze şi curent electric

Se pare că visul frumos vândut de constructori a devenit, între timp, un coşmar. În Chiajna, spre exemplu, oamenii au primit doar gaze şi curent electric.

În aceeași situație se află și locuitorii unui cartier nou din Sectorul 1. Deşi, în teorie, complexul este administrat de primărie, în practică oamenii s-au descurcat singuri. În 2010, Ioan Stoica şi-a construit aici o casă, însă nu locuieşte nici acum în ea.

Cartierul din sectorul 1 care nu are canalizare

Oamenii de acolo se administrează singuri din 2009. Nu au canalizare, dar au fosă, iar vidanja vine şi de 12 ori pe zi. Doar pentru golirea fosei, oamenii plătesc lunar 60.000 de lei. Canalizarea s-a oprit la câteva sute de metri de cartier. Locatarii cheltuiesc 150.000 de lei pe lună pentru un trai decent cele 300 de familii care stau în complex.

Din cauza lipsei utilităţilor, în celebrul cartier ANL Henri Coandă sunt locuite nici 10 la sută din cele 1.100 de case construite.

În partea care ţine de Voluntari, utilităţile nu există şi nici nu vor exista până când municipalitatea nu-şi va achita datoria de şapte milioane de lei către constructor.

Nici la mare lucrurile nu sunt roz, mai exact în Constanţa, satul Lazu. Pentru că această uliţă era prea îngustă, proprietarii au fost nevoiţi să cedeze teren şi să îşi tragă gardul mai în spate ca primăria să accepte să o transforme în stradă şi să aducă utilităţi, scrie ObservatorNews.ro.

VEZI ȘI: CÂT COSTĂ PANOURILE SOLARE CARE POT PRODUCE CURENT ELECTRIC PENTRU UN APARTAMENT. ÎN CÂT TIMP SE AMORTIZEAZĂ INVESTIȚIA

 

 

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult