Un bărbat a găsit din întâmplare, în timp ce își cauta găina pierdută, un oraș dispărut sub propria locuință. Povestea poate sta la baza unui film de succes
O descoperire uluitoare a avut loc în Turcia. Proprietarul unei gospodării a dat peste un oraș subteran abandonat, în timp ce își urmărea puii de găină. În timpul renovărilor, acesta a descoperit un labirint subteran care se presupune că a găzduit cândva peste 20.000 de oameni.
Într-un efort disperat de a-și recupera păsările de curte care se strecurau printr-un zid spart, un bărbat de origine turcă a avut parte de un șoc, în momentul în care a făcut o descoperire fascinantă. Proprietarul a spart zidul respectiv și a găsit o trecere secretă către un oraș antic cunoscut sub numele de Derinkuyu, sau Elengubu în antichitate.
În urma cercetărilor, s-a dovedit a fi cel mai mare oraș subteran excavat din lume, aflat la o adâncime de peste 85 de metri, sub regiunea Cappadocia din Anatolia Centrală. Ghizii turci, într-un interviu acordat BBC, au dezvăluit că Derinkuyu este conectat la peste 200 de orașe subterane mai mici, care au fost descoperite în ultimele decenii.
Explorând acest oraș subteran uimitor, cercetătorii au descoperit nu mai puțin de 18 niveluri de tuneluri, care găzduiau locuințe, depozite de hrană uscată, grajduri pentru animale, școli, crame și chiar o capelă. Pentru a asigura o viață confortabilă sub pământ, orașul era dotat cu un sistem ingenios de ventilație, furnizând aer proaspăt și apă locuitorilor săi.
Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că traiul era unul greu, cel mai probabil.
„Viața în subteran a fost probabil foarte dificilă”, a declarat un cercetător, notează NY Post.
Scrierile antice demonstrează că orașul ar fi existat
Construcția exactă a acestui oraș impresionant rămâne încă un mister, dar scrierile antice din jurul anului 370 î.Hr. menționează existența Derinkuyu. Inițial, acesta a fost probabil folosit ca depozit pentru mărfuri, dar mai târziu a devenit un refugiu sigur împotriva invadatorilor străini. Coridoarele înguste și joase, intenționat slab luminate, erau concepute pentru a obliga intrușii să se aplece și să intre într-un șir.
Fiecare nivel era prevăzut cu uși blocate cu bolovani de jumătate de tonă, care puteau fi mișcați doar din interior și aveau o mică gaură prin care rezidenții puteau trage în atacatori.
Deși nu se știe cu exactitate cine au fost arhitecții, cercetătorii cred că hitiții, un popor anatolian din epoca bronzului, ar fi putut să fi început excavarea primelor niveluri în stâncă, în jurul anului 1200 î.Hr. A, conform sursei citate.
VEZI ȘI: A găsit o cameră ascunsă în casa străbunicii. Ireal ce a descoperit înăuntru