Tuheitia Pootatau Te Wherowhero al VII-lea, regele populației maorii din Noua Zeelandă, a decedat la 69 de ani într-un spital. El fusese supus unei operații pe inimă și se afla în spital pentru tratament, notează capital.ro.
Tuheitia Pootatau Te Wherowhero al VII-lea, regele populației maorii din Noua Zeelandă, a decedat vineri dimineața la vârsta de 69 de ani, conform anunțului făcut de reprezentanții săi, relatează Reuters.
Moartea lui Kiingi Tuheitia este un moment de mare tristeţe pentru supuşii Te Kiingitanga, Maoridom, precum şi pentru întreaga naţiune”, a transmis pe reţelele de socializare purtătorul de cuvânt Rahui Papa.
Moartea regelui maori survine după o perioadă de recuperare în spital, unde fusese internat pentru tratament post-operator. Acest eveniment a avut loc la câteva zile după ce regele a marcat 18 ani de la încoronare, un moment important în istoria recentă a monarhiei maori.
Citește și: Pavel Durov poate îngenunchea Kremlinul? Patronul Telegram este văzut acum ca Elon Musk de Rusia
A murit Regele Tuheitia. Supuşii Te Kiingitanga sunt în lacrimi
Kiingi Tuheitia a devenit monarh în 2006, succedându-i mamei sale, regina Dame Te Atairangikaahu, o personalitate respectată și influentă în cadrul Mișcării Regelui. Această mișcare, cunoscută și sub numele de Kiingitanga, a fost fondată în 1858 pentru a uni triburile indigene din Noua Zeelandă sub un lider unic, consolidând astfel rezistența față de colonialismul european.
Cu toate că funcția de monarh maori nu este neapărat ereditară și nu conferă autoritate juridică sau legală în Noua Zeelandă, regele este văzut ca liderul spiritual și cultural al mai multor triburi, cunoscute sub numele de „iwi”. În acest context, monarhul maori are în principal roluri ceremoniale și simbolice, contribuind semnificativ la menținerea coeziunii și tradițiilor culturale ale comunității maori.
Conform tradițiilor Mișcării Regelui, noul lider va fi desemnat de șefii triburilor asociate în ziua funeraliilor lui Kiingi Tuheitia, dar înainte de înmormântare. Această practică este destinată să asigure continuitatea conducerii și să respecte normele culturale și tradiționale ale comunității.
Citește mai multe despre acest subiect AICI!
Citește și: Doi români, țeapă de 16.000 de lei la un hotel din Sinaia! Au mâncat pe săturate și apoi au dat bir cu fugiții