Mezzosoprana Maria Macsim Nicoară a fost externată în cursul zilei de ieri de la Spitalul de Recuperare, unde se afla internată de pe data de 16 iunie. Familia acesteia a fost cea care a solicitat externarea pentru a o îngriji acasă.
Medicii care au tratat-o în această perioadă nu sunt foarte optimiști în privința recuperării sale și spun că va fi nevoie de ani întregi de recuperare pentru a fi înregistrate chiar şi cele mai mici progrese, însă măcar a dispărut riscul vital.
Un kinetoterapeut se va deplasa la domiciliul Mariei Macsim pentru a continua programul de recuperare. Pe perioada internării, familia nu a putut să o viziteze deloc, având în vedere contextul epidemiologic.
CITEȘTE ȘI: Accident grav pe DN 19B, în județul Sălaj. Patru oameni au murit, iar alți patru sunt în stare critică
Deși medicii sunt sceptici în privința recuperării sale, mezzosoprana face pași mici, dar siguri. Aceasta mişcă doar mâna şi piciorul stâng, la piciorul drept doar vârful degetelor, însă mâna dreaptă nu o poate mişca deloc, iar specialiştii cred că, dacă de când stă în spital nu a fost obţinut niciun progres deosebit, situaţia nu se va schimba semnificativ.
Mai mult, aceștia spun că deși a avut mici progrese, făcând exerciţii de kinetoterapie, specialiştii spun că acestea par că s-au oprit, starea fiind staţionară.
„De când este în spital, nu a vorbit deloc şi nu pare să reacţioneze şi să recunoască feţele celor care au intrat în salon. Te urmăreşte cu privirea, şi reuşeşte să se emoţioneze atunci când asistentele şi medicii i-au pus unele arii din operele ei favorite. În rest, nu recunoaşte nimic, doar ariile, melodiile ei preferate. Acum are nevoie să fie alături de familie, are nevoie de afecţiune, de îngrijire familială, a stat până acum doar printre străini”, a precizat o sursă anonimă din cadrul unităţii medicale.
CITEȘTE ȘI: E nevoie de declarație pe proprie răspundere pentru a ajunge în Austria! Cum arată documentul
De asemenea, este nevoie de ani întregi de recuperare şi de o perspectivă rezervată în vederea recăpătării funcţionalităţilor, chiar şi parţial. Dacă vor fi continuate exerciţiile de kinetoterapie, specialiştii spun că ar fi posibil ca după un an să reuşească să stea pe scaun nesprijinită de nimeni, însă sunt slabe şanse ca să îşi poată folosi mâna dreaptă din nou.