O cantitate dublă de nitrat față de cea din Beirut este depozitată în Constanța. De asemenea, acest tip de îngrășământ se află și în porturile de pe Dunăre, scrie economica.net.
Azotatul de amoniu care a explodat în portul din Beirut este produs de singura fabrică de produse chimice din Georgia, Rustavi Azot, fapt confirmat de autoritățile libaneze.
Acest nitrat a fost descoperit și în în depozitul unei companii agricole din Oltenița, de către inginerii români de la Chemgas, scrie economica.net.
Patronul Chemgas, Ioan Niculae, a vorbit despre această situație: „O firmă mai mare din Oltenița a reclamat că a luat de la noi îngrășământ neconform. Am trimis inginerii acolo, iar lotul nostru era în regulă. Dar aveau în depozit din mai multe surse. Și la un moment dat unul dintre ingineri a văzut un sac puțin desfăcut în care era azotat de culoare roșiatică. Nu mai văzuse. Și a întrebat ce produs e ăla. Și i-au zis că e din Georgia. I-a rugat dacă poate lua o probă din el. I-au dat. Și când l-au adus la noi la laborator au găsit că are 34,5% concentrație de azot. Adică punctul cel mai mare de explozie la azotatul de amoniu. Diferența dintre îngrășământ și explozibil e de 1%. Noi producem cu 33,4%. Noi dacă am produce așa ceva ne-ar ridica pe loc licența. E o treaba foarte grava. Atentatele teroriste ne-au obligat să avem anumite standarde pentru azotatul de amoniu. În primul rând, concentrația de azot în azotatul de amoniu nu e permisă mai sus de 33,5%. UE are o toleranță foarte mică la aspectul ăsta. Deci nu discută cu tine. Fiecare lot are o fișă de securitate. E o singură fabrică de îngrășăminte în Georgia. Am și fost acolo. Rustavi Azot. Nu poate fi din Georgia din altă fabrică. Iar marfa lor ajunge și în Constanța și în Galați și în Brăila. În toate porturile românești”.
Problema este că România importă zeci de mii de tone de nitrat de amoniu din Georgia. Între 1 și 7 august, a fost pusă în liberă circulație cantitatea de 52.301 tone de azotat de amoniu, având ca țară de origine declarată Georgia, a confirmat autoritatea vamală.
În portul Constanța Sud sunt depozitate nu mai puțin de 4.908 tone de azotat de amoniu, o cantitate dublă față de cea care a explodat în Beirut.
Acum o săptămână, poliția a declanșat controale la fermele din România. Astfel, au fost găsite 35 de tone de azotat de amoniu, depozitat în condiții improprii.