Ultimul mesaj al lui Klaus Iohannis pentru elevii României, în calitate de președinte. De ce a fost criticat
Luni, 9 septembrie 2024, elevii s-au întors pe băncile școlilor. La deschiderea noului an școlar 2024-2025, Klaus Iohannis a avut un ultim mesaj înainte de încheierea celor două mandate în funcția de președinte al României. Șeful statului a fost prezent la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din București, unde a ținut un discurs în fața elevilor și profesorilor. Alături de el a fost și Ministrul Educației, Ligia Deca.
Președintele Klaus Iohannis a deschis anul școlar 2024-2025 la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din Capitală, considerat unul dintre cele mai bune din țară. În calitate de președinte al României este ultima dată când acesta a avut ocazia să le transmită elevilor un mesaj de susținere și să-i încurajeze să învețe și să ajungă să la performanța demne de lăudat. NU RATA: Klaus Iohannis a dat legea care îi va înfuria pe proprietarii de restaurante. Mâncare la pachet, gratis
„Vă doresc tuturor un nou an şcolar foarte bun, cu rezultate frumoase şi cu reuşite dascălilor în a promova ideea că educaţia este foarte valoroasă, iar elevilor reuşite frumoase, rezultate bune, reuşite în carieră pe mai departe. Este o bucurie să fiu astăzi aici într-un moment atât de important. Entuziasmul elevilor, anticiparea noilor provocări, aspirațiile profesorilor să-și inspire elevii, emoțiile părinților creează efervescență și bucurie.
Noi adulții ne angajăm să vă susținem și să vă asigurăm un viitor mai prosper. Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice și restul personalului de învățământ. Tocmai acesta a fost unul dintre obiectivele proiectului România Educată. Școlile să fie un spațiu în care toți să fie protejați și respectați”, a afirmat preşedintele la începutul discursului.
Klaus Iohannis, criticat pentru ultimul său discurs în calitate de președinte al României
Klaus Iohanis și-a continuat discursul și s-a adresat părinților și cadrelor didactice. Șeful statului crede cu tărie că performanțele elevilor sunt strâns legate de o bună colaborare între școală și familie, dar și de sprijinul moral pe care elevii îl primesc din partea părinților.
”Dragi părinți, știu că pentru dvs începutul aduce la fel de multe emoții ca și pentru copii. (…) Cred cu tărie că reușita elevilor depinde de o colaborare între familie și școală, dar și de sprijinul moral pe care elevii îl primesc din partea părinților.
Dragi profesori, educația se face privind spre viitor. Trebuie să acceptăm că rolul educației în destinul unui elev s-a transformat radical, cum societatea trece prin schimbări profunde. Uneori avem nevoie de decizii autonome și riscante – rolul dvs devine esențial, sunteți cei care pregătiți noile generații pentru provocări și să beneficieze de oportunitățile pe care le oferă. Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar dvs cadrele didactice sunteți arhitecții acestui viitor”, a mai spus Klaus Iohannis.
Ei bine, se pare că nu toată lumea a fost de acord cu discursul președintelui Klaus Iohannis. Deși a fost cât se poate de clar și coerent în mesajul său, o parte dintre cei prezenți au fost de părere că încurajările sale s-ar fi potrivit mai bine într-o școală unde, spre exemplu, elevii au avut rezultate slabe la Bacalaureat, nu într-o instituție de învățământ renumită pentru performanțele înalte, atât la examenele naționale, cât și la olimpiadele și concursurile internaționale. În școlile și liceele mai puțin celebre din România – care nu sunt niciodată vizitate de oficialii din politică, majoritatea elevilor provin din familii defavorizate, viitorul lor fiind, în cele mai multe cazuri, incert, motiv pentru care acest început de an școlar ar fi fost potrivit pentru conceperea unor strategii de dezvoltare a motivației elevilor pentru învățare.