Ultimile descoperiri ale oamenilor de stiinta sunt ingrijoratoare! Vezi care este amenintarea care pandeste planeta noastra!
Astronautii de la Fundatia B612 din California au constatat ca exista sanse mult mai mari decat se credea pana acum ca un asteroid de mari dimensiuni sa loveasca Terra. Institutia intentioneaza sa construiasca un telescop cu infrarosu denumit Sentinel, care va avea rolul de a localiza asteroizii ce pot ameninta planeta. Investitia se va ridica la aproximativ 250 de milioane de dolari si va fi gata in 2018.
Expertii romani saluta o astfel de initiativa, insa Terra inca nu are un sistem care sa o protejeze de asa ceva, chiar daca amenintarea este anuntata la timp.
„Daca vin asteroizi cu un diametru de 100 de metri sau de un kilometru, acestia sunt deja mari, iar de aceia trebuie sa ne temem. Poate exista arme secrete ale celor doua mari puteri, desi eu nu cred!” a declarat Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteoriti pentru Ziarul Ring.
Pericolul poate lovi oricand
Un astfel de pericol ne poate pandi chiar si maine, mai spun specialistii.
„Riscurile sa ne loveasca un asteroid sunt mari. Sunt milioane de asteroizi care circula in sistemul solar, iar cei mai multi dintre ei sunt concentrati in centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter. Dar exista si asteroizi tip Apollo, care au o orbita alungita. Trecand prin zona planetelor mari, campul gravitational fiind foarte mare, le perturba orbita, si atunci aceasta se schimba si pot, la un moment dat, sa se intersecteze cu orbita Pamantului. Teoretic, poate sa se intample si maine, insa nimeni nu poate sti.”, a mai explicat Valentin Grigore.
____
CITESTE SI:
Se anunta o noua apocalipsa! Afla totul despre fenomenul astronomic care va insangera planeta!
Controversatul manuscris care a anunţat APOCALIPSA de acum 4000 de ani
_____
De asteroizii de mici dimensiuni Pamantul se poate proteja singur, cu ajutorul atmosferei.
“In momentul de fata nu este pusa la punct o tehnica de aparare a Pamantului impotriva ciocnirii cu un asteroid de mari dimensiuni, chiar daca se descopera cu o luna sau un an inainte ca acesta se indreapta spre noi. Noi avem insa mare noroc, planeta Pamant are atmosfera, care este scutul nostru de protectie, care distruge meteoritii de mici dimensiuni”, a mai spus presedintele SARM.
Si romanii au descoperit asteroizi
In ultima vreme, tot mai multe institute de cercetare cauta asteroizi. Expertii romani se pot lauda ca au facut si ei astfel de descoperiri in cadrul programului Euronear.
„Noi nu avem un telescop al nostru, dar folosim telescoape din lume, unde obtinem timp de observare si analizam date. Astfel, am ajuns sa avem primii romani descoperitori de asteroizi. Exista chiar cinci asteroizi botezati cu nume de astronauti romani si recunoscuti oficial de Uniunea Astronomica Internationala. Este vorba despre asteroizii Alexescu, Alexandrescu, Anestin, Boico si Arpadpal, toti descoperiti de romani in cadrul programului Euronear”, a mai precizat Valentin Grigore.
R.O.