Ultima soluție contra COVID-19 vine de la un animal! Are anticorpii necesari
Este soluția surpriză pe care o echipă mixtă de cercetători de la Universitatea din Texas Austin (SUA), Institutele Naţionale de Sănătate şi Universitatea Ghent (Belgia) a găsit-o! Cercetătorii lucrează pentru stabilirea unui nou tratament contra virusului SARS-CoV-2 , prin combinarea a doi anticorpi naturali produşi de lame. (CITEȘTE ȘI: ALEXANDRU RAFILA SUSȚINE CĂ OAMENII O SĂ BENEFICIEZE DE UN VACCIN ÎMPOTRIVA CORONAVIRUSULUI ABIA ÎN A DOUA JUMĂTATE A ANULUI 2021)
Tratamentul ar putea fi adaptat pentru administrare prin inhalatoare şi livrat “exact la sursa infecţiei”, scrie adevarul.ro, citat de exquis.ro. Tratamentul trebuie să treacă de fazele de testare preclinică şi clinică înainte de a fi aprobat pentru uz la scară largă.
Sunt două feluri de anticorpi
Lamele şi alţi membri ai familiei camelidelor, explică autorii, produc două feluri de anticorpi ca răspuns în faţa virusurilor. Unul dintre aceştia este foarte asemănător cu cei umani, pe când celălalt are o structură mult mai compactă, cu molecule de aproximativ un sfert din mărimea primei categorii.
Datorită dimensiunii reduse, aceşti “anticorpi de domeniu unic” sau “nanocorpi” pot fi adaptaţi pentru administrare prin inhalatoare. Tratamentul discutat în acest studiu a fost creat prin combinarea a două molecule din aceşti nanocorpi şi se leagă chimic de proteinele pe care coronavirusul le foloseşte pentru a infecta celulele umane (proteine de tip “spike”), anihilându-le.
NU RATA: CUM SE SIMTE PRIMA FEMEIE CARE S-A VACCINAT CONTRA COVID-19: „NIMIC NU SE COMPARĂ CU SENZAȚIA”
“Este unul dintre primii anticorpi dovediţi că pot neutraliza SARS-CoV-2”, a explicat Jason McLellan, profesor adjunct de bioştiinţe moleculare la Universitatea din Austin şi coautor al studiului. Diferenţa dintre un tratament bazat pe anticorpi şi un vaccin constă în modul în care acţionează.
Anticorpul, denumit VHH-72Fc, se bazează pe investigaţii anterioare ale echipei asupra altor două tipuri de coronavirus, SARS-CoV-1 şi MERS-CoV, responsabile de focarele de SARS (sindromul acut respirator sever) şi MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) din 2000-2004, respectiv 2012-prezent. Cel eficient contra SARS, VHH-72F, reprezintă baza tratamentului dezvoltat de echipă.
Rezultatele, în așteptare
În 2016, autorii au injectat lame de la o fermă din Belgia cu proteine spike sub o formă stabilizată chimic pentru a încerca să le imunizeze în faţa acestor virusuri. Anticorpii au fost izolaţi din probe de sânge prelevate de la Winter (“Iarnă”), o lamă ce avea vârsta de 9 luni când a fost realizat experimentul.
AFLĂ AICI: MAREA BRITANIE A ÎNCEPUT TESTAREA PE OAMENI A UNUI VACCIN ÎMPOTRIVA NOULUI CORONAVIRUS
Dar pentru că “nu era nevoie urgentă de nici un vaccin contra unor coronavirusuri atunci (în 2016)”, rezultatele nu au fost de interes practic pe moment, ci doar academic.