Drama românului care a pierdut aurul la Paris. Cătălin Chirilă: ”Am plâns în hohote”
ALTCEVA cu Adrian Artene | EDIȚIE SPECIALĂ DE 1 DECEMBRIE
Acasă » Coronavirus » Ce dispune ultima Ordonanță în criza coronavirusului: circulația în afara locuinței a fost restricționată, mallurile se închid, pedepse pentru ”evadații” din carantină, slujbe fără enoriași + interdicții dure la frontiere

Ce dispune ultima Ordonanță în criza coronavirusului: circulația în afara locuinței a fost restricționată, mallurile se închid, pedepse pentru ”evadații” din carantină, slujbe fără enoriași + interdicții dure la frontiere

De: Cristian L. 21/03/2020 | 21:19
Ce dispune ultima Ordonanță în criza coronavirusului: circulația în afara locuinței a fost restricționată, mallurile se închid, pedepse pentru ”evadații” din carantină, slujbe fără enoriași + interdicții dure la frontiere
ULTIMA ORĂ! Ministrul Marcel Valea, noi măsuri în pandemia de coronavirus: ”

În această seară, ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat susțin o declarație de presă extraordinară, iar CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă informații esențiale despre noile măsuri care vor fi luate pentru a combate răspândirea infecției cu noul coronavirus.

Ministrul Marcela Vela a declarat:

  • Am semnat o ordonanță militară care va regla tot ce se va întâmpla în zilele următoare. 
  • Garantez cetățenilor că toți polițiștii și toți cei care luptă împotriva speculanților sunt la datorie.
  • Au fost desfășurate acțiuni în forță împotriva celor care au dorit să speculeze această criză.
  • Dorim să limităm riscurile la care este expusă populația.
  • Am luat măsuri organizatorice pentru respectarea regulilor de carantinare.
  • Nu avem răspândire comunitară extinsă.
  • Avem puterea de a continua această luptă.
  • Se adaugă, astăzi, un alt set de decizii.

ORDONANȚA MILITARĂ

2 din 21.03.2020

privind măsuri de prevenire a răspândire a COVID-19

Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare,

Ținând seama de evaluarea realizată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, aprobată prin Hotărârea nr. 13 din 21.03.2020,

În temeiul art. 4 alin. (2) și (4) din Decretul Președintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență la nivel național, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020, al pct. 3 -5 din anexa nr. 2 la același decret și al art. 20 lit. n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare,

Ministrul afacerilor interne emite următoarea Ordonanță militară

Art.1. – (1) Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară.

(2) Prin excepție, sunt permise intervențiile stomatologice de urgență.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Art. 2. – (1) Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.

(2) Prin centru comercial se înțelege „structura de vânzare cu suprafața medie sau mare în care se desfășoară activități de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate”, astfel cum este reglementat în anexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Art. 3. – (1) Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane.

(2) Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

Art. 4. – În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
  2. b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  3. c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  5. e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 5. – (1) În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

(5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Art. 6. – (1) Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine.

(2) Prin excepție, este permisă intrarea pe teritoriul  României a cetățenilor străini și apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

  1. a) sunt membri de familie ai cetățenilor români;
  2. b) sunt membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;
  3. c) sunt persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile române potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;
  4. d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
  5. e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
  6. f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;
  7. g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);
  8. h) sunt persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Art. 7. – (1) Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.

(2) Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

(3) Măsurile dispuse potrivit alin.(1) și (2) nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală.

(4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 8. – (1) Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.

(2) Evidențele se actualizează și se raportează săptămânal la centrul județean/ al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.

(3) Comitetele locale, județene și al municipiului București pentru situații de urgență identifică modalități de sprijin pentru persoanele prevăzute la alin.(1).

(4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 9. – (1) Ordonanța militară nr.1/2020 privind unele măsuri de primă urgență, care privesc aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.219 din 18 martie 2020, se completează după cum urmează:

  1. La articolul 2 se introduc două noi alineate, alin.(2) și (3), cu următorul cuprins:

„(2) Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.

(3) Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”.

  1. După alineatul (2) al articolului 4, se introduce un nou alineat, alin.(3), cu următorul cuprins:

„(3) Prevederile alin.(1) și (2) se aplică și conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4t”.

  1. După alineatul (2) al articolului 5 se introduce un nou alineat, alin.(3), cu următorul cuprins:

„(3) Alte excepții de la interdicția prevăzută la alin.(1) se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății.”

(2) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 10. – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

  1. a) Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsurile prevăzute la art.1 și 2;
  2. b) Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 3, 5 și 7;
  3. c) Poliția de Frontieră Română, pentru măsura prevăzută la art. 6.

(2) Nerespectarea măsurilor de primă urgență prevăzute la art.1 – 7 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 11. – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

(VEZI ȘI AICI: IOANA GINGHINĂ, AFECTATĂ FINANCIAR DE CORONAVIRUS! „CHIAR DACĂ ACTIVITATEA NU MERGE, TREBUIE SĂ DAU SALARII ȘI SĂ PLĂTESC CHIRIA”)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Fost top model al anilor ’90, imagini incendiare la 40 de ani! Ce consumă zilnic pentru a arăta atât de bine
Fost top model al anilor ’90, imagini incendiare la 40 de ani! Ce consumă zilnic...
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai...
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
Prima soție a lui Helmut Duckadam a vorbit despre încheierea mariajului dintre ei. Care a fost motivul: „Știam că are pe altcineva”
Prima soție a lui Helmut Duckadam a vorbit despre încheierea mariajului dintre ei. Care a...
Văduva lui Duckadam, sleită de puteri, la căpătâiul legendarului sportiv. Alexandra este nedezlipită de sicriu. Imagini sfâșietoare de pe Arena Națională, acolo unde are loc priveghiul | EXCLUSIV
Văduva lui Duckadam, sleită de puteri, la căpătâiul legendarului sportiv. Alexandra este nedezlipită de sicriu....
Călin Georgescu nu mai vrea saloane de înfrumusețare în România: „Ce? Căprioarele se pensează?”
Călin Georgescu nu mai vrea saloane de înfrumusețare în România: „Ce? Căprioarele se pensează?”
Purtătorul de cuvânt al PSD, despre finala Lasconi-Georgescu: „Decizia este clară”
Purtătorul de cuvânt al PSD, despre finala Lasconi-Georgescu: „Decizia este clară”
Călin Georgescu, acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion de euro. Afaceristul a depus plângere penală  Citește mai m
Călin Georgescu, acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion...
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie într-un mod inedit de Victor Cornea! Totul s-a petrecut chiar în avion
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie într-un mod inedit de Victor Cornea! Totul s-a...
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul extrem
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul...
VIDEO Emilia Ghinescu, despre adolescența tristă alături de tatăl ei și bătăile pe care le primea. “Pentru mine era iadul pe pământ. Iertarea și uitarea sunt două concepte diferite.”
VIDEO Emilia Ghinescu, despre adolescența tristă alături de tatăl ei și bătăile pe care le...
Reacția MAE, după ce un cont cu numele lui Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, a spus pe X că „România va face parte din Rusia”
Reacția MAE, după ce un cont cu numele lui Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin,...
POT ar fi trimis în Parlament o senatoare videochatistă. Reacţia Valentinei Aldea
POT ar fi trimis în Parlament o senatoare videochatistă. Reacţia Valentinei Aldea
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în garsonieră!
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Top 3 televizoare LED sub 500 lei pe eMAG. Profită acum!
Top 3 televizoare LED sub 500 lei pe eMAG. Profită acum!
Semnale CIUDATE din Cosmos, studiate cu un radiotelescop inactiv din 2020
Semnale CIUDATE din Cosmos, studiate cu un radiotelescop inactiv din 2020
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără:
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a...
Animalul din România care se poate deplasa chiar și cu 300 km/h. Vânează păsări mici și s-a stabilit la munte
Animalul din România care se poate deplasa chiar și cu 300 km/h. Vânează păsări mici...
Ea este Justin Jade, videochatista ajunsă în Parlament pe listele POT. Ce nume controversate mai propune Partidul Oamenilor Tineri
Ea este Justin Jade, videochatista ajunsă în Parlament pe listele POT. Ce nume controversate mai...
Călin Georgescu, anunț despre Uniunea Europeană și NATO: Este suficient
Călin Georgescu, anunț despre Uniunea Europeană și NATO: Este suficient
Valentina Aldea de la POT este vedetă PORNO! Imagini incendiare cu ea pe OnlyFans
Valentina Aldea de la POT este vedetă PORNO! Imagini incendiare cu ea pe OnlyFans
Perioada reducerilor de toamnă! Numeroase jocuri la prețuri reduse până pe 4 decembrie 2024
Perioada reducerilor de toamnă! Numeroase jocuri la prețuri reduse până pe 4 decembrie 2024
Instanţa respinge pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al lui Elon Musk
Instanţa respinge pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al lui Elon Musk
Dan Diaconescu aruncă bomba despre Călin Georgescu. S-a aflat acum!
Dan Diaconescu aruncă bomba despre Călin Georgescu. S-a aflat acum!
Diana Șoșoacă, atac devastator. Cine a tras sforile la alegeri
Diana Șoșoacă, atac devastator. Cine a tras sforile la alegeri
3 zodii care se vor îmbogăți în decembrie 2024, potrivit numerologului Mihai Voropchievici
3 zodii care se vor îmbogăți în decembrie 2024, potrivit numerologului Mihai Voropchievici
Fiica cea mică a lui Helmut Duckadam era la școală când a primit vestea morții tatălui său. Au urmat momente cutremurătoare: Devastați!
Fiica cea mică a lui Helmut Duckadam era la școală când a primit vestea morții...
Andreea Bălan a fost cerută de soție de Victor Cornea, în avion. Momentul emoționant când vedeta a spus „DA!”
Andreea Bălan a fost cerută de soție de Victor Cornea, în avion. Momentul emoționant când...
Veste uriașă pentru Britney Spears chiar de ziua ei de naștere: Ce se întâmplă cu divorțul dintre ea și Sam Asghari
Veste uriașă pentru Britney Spears chiar de ziua ei de naștere: Ce se întâmplă cu...
Căutările de pe Google te pot lăsa fără bani pe card. Care sunt cuvintele la care trebuie să fii atent
Căutările de pe Google te pot lăsa fără bani pe card. Care sunt cuvintele la...
Orașul din România în care se vor crea zeci de locuri de muncă. Investiție de 15 milioane de euro într-o nouă fabrică
Orașul din România în care se vor crea zeci de locuri de muncă. Investiție de...
Tensiunile din familia Prigoană se accentuează. Adriana Bahmuțeanu nu reușește să își recupereze copiii: „Le bagă în cap lucruri despre mine”
Tensiunile din familia Prigoană se accentuează. Adriana Bahmuțeanu nu reușește să își recupereze copiii: „Le...
×