Ultima oră. 18 medici și 9 asistenți medicali ai Spitalului Județean Suceava, depistați pozitiv la testul pentru coronavirus
27 de angajați ai Spitalului Județean Suceava au fost testați pozitiv la noul coronavirus, potrivit informațiilor trasmise, printr-un comunicat, de reprezentanții spitalului. Situația este extrem de gravă, chiar dacă – din ceea ce precizează comunicatul – s-au luat, de la bun început, toate măsurile pentru a fi prevenite cazurile de infectare cu COVID-19.
Conducerea spitalului susține că numărul mare de cazuri nu este cauzat de o neglijență a angajaților, ci doar de contactul cu persoane care au sosit din ”zone roșii”Acum, cadrele medicale infectate vor fi fi izolate în secţia extinsă de Boli Infecţioase a Spitalului Județean din Suceava.
„Precizăm că, de la apariția primelor cazuri de COVID-19 în România, spitalul nostru a făcut toate eforturile și a luat toate măsurile care au fost posibile pentru pregătirea unității medicale față de cazurile de infectare cu noul coronavirus: intervenții de ordin investițional în secțiile de Boli Infecțioase și Pneumologie, pregătirea spațiului pentru linia de analiză a probelor, achiziția echipamentelor și a materialelor necesare secțiilor pentru a fi protejate în fața virusului, în condițiile de dificultăți majore create de furnizorii care se aprovizionau din China”, se arată într-un comunicat al Spitalului Județean de Urgență Suceava.
(CITEȘTE ȘI: ESTE OFICIAL! UN DIAGNOSTIC PUS GREȘIT A DUS LA IZBUCNIREA PANDEMIEI DE CORONAVIRUS)
”Am achiziţionat toate materialele de protecţie pe care le-am găsit pe piaţă”
Comunicatul Spitalului Județean Suceava mai precizează că au fost achiziționate toate materialele de protecție care au putut fi găsite pe piață, cu toate cp unii dintre furnizori nu au mai răspuns solicitărilor. ”Vom reuși doar împreună”, spun reprezentanții spitalului la finalul acestui comunicat. Ceea ce este foarte grav rezultă din afirmația potrivit căreia au existat foarte multe cazuri nedeclarate în privința istoricului de călătorie, iar o astfel de iresponsabilitate are, iată, efecte dramatice.
„Din păcate, ne-am confruntat atât cu cazuri nedeclarate în privinţa istoricului de călătorie sau a contactelor cu persoane venite din zone de risc, cât şi cu o criză mondială în ceea ce priveşte echipamentele de protecţie, situaţie care nu este specifică Spitalului Judeţean Suceava, ci tuturor spitalelor din lume, la această oră. Nu a fost neglijenţă din partea noastră, am făcut tot ce am putut şi am achiziţionat toate materialele de protecţie pe care le-am găsit pe piaţă. Unii dintre furnizori nu au mai răspuns, alţii au reziliat contractele, deoarece nu mai aveau de unde să se aprovizioneze. Am căutat permanent soluţii, în condiţii de resurse limitate. Este un război global cu noul coronavirus şi în această luptă efortul trebuie să fie comun. Nici cetăţeanul, nici spitalul nu poate să lupte singur. Vom reuşi doar împreună”, se arată în comunicatul SJU Suceava.