După prețurile record din ultima vreme la alimente, printre care legume, fructe și carne, nici în perioada următoare nu scăpăm de scumpiri. Prețul uleiului de măsline a atins un record la nivel mondial, iar specialiștii estimează că ar mai putea crește.
Ultima perioadă a fost una încărcată din punct de vedere financiar. De la prețurile mari ale combustibilului, la electricitate, și până la alimente, toate acestea au influențat drastic viața românilor. Cel mai mult s-a resimțit prețul la alimente, în special la legume, fructe și carne. Însă, scumpirile nu se opresc aici. Prețul uleiului de măsline a crescut enorm, iar această situație ar putea continua și în anul următor, potrivit specialiștilor din domeniu.
Uleiul de măsline a atins cel mai mare preț din ultimii 26 de ani.
Cauza principală a creșterii prețului uleiului de măsline este seceta din Spania, recolta de ulei de măsline scăzând la aproximativ 630.000 de tone, în comparație cu recolta obișnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone. Situația este una alarmantă, iar avertismentul specialiștilor este îngrijorător.
CITEȘTE ȘI: Nu e un banc! Cu ce preţ se vinde un kilogram de cireşe, în mai 2023
”Se pare că seceta care se desfăşoară în Europa, cel mai important în cea mai mare regiune producătoare de ulei de măsline din Spania, a provocat o penurie globală de ulei de măsline”, a declarat David Valmorbida, preşedintele Asociaţiei Australiane a Uleiului de Măsline, relatează România TV.
Cererea de ulei de măsline a crescut puternic în ultimii ani, iar prețurile au crescut în 2020 din cauza pandemiei de Covid-19, care a determinat oamenii să mănânce și să gătească mai mult acasă. Mai mult, invazia Rusiei în Ucraina a dus la lipsa uleiului de floarea-soarelui, ceea ce a dus și la creșterea prețurilor. Toate acestea au dus la o creștere semnificativă a prețului uleiului de măsline la nivel mondial.