Telina, piersicile, merele, capsunile, afinele, spanacul, varza, cartofii si ciresele sunt printre cele mai nocive alimente, fiindca ele asimileaza o cantitate foarte mare de substante chimice care se folosesc in agriculturp la stropirea lor pentru a accelera procesul de crestere. De asemenea in timpul transportului ele sunt stropite cu alte substante chimice pentru a rezista drumurilor lungi si pentru a ajunge "proaspete", pe piata din Romania.
Telina este pe primul loc in topul celor mai nocive legume, conform cercetatorilor americani, deoarece contine pana la 67 de compusi chimici.
Piersicile au o structura fragila si se altereaza foarte repede, motiv pentru care sunt stropite cu substante chimice care au rolul de a le pastra „proaspete”.
Capsunile contin pana la 53 de compusi chimici si sunt lipsite de substante nutritive, din cauza folosirii substantelor toxice.
Merele contin pana la 47 compusi chimici, iar afinele au cel mult 13 astfel de substante, in timp ce ardeiul se afla la concurenta cu telina, datorita celor 63 de tipuri de compusi chimici din structura sa.
Oamenii de stiinta avertizeaza asupra pericolului mare de imbolnavire in urma consumul acestor legume si fructe pline de pesticide si recomanda spalarea acestora cu apa calda, rosiile trebuind tinute sub jetul de apa cel putin trei minute. Bine ar fi ca tomatele sa fie puse intr-un bol cu apa in care se adauga bicarbonat de sodiu, care anihileaza pesticidele, conform gandul.info.