O porție de hamsii, o bere rece și momente de relaxare – pentru mulți turiști reprezintă această combinație o „oază de liniște”, atunci când vin la mare. Delicatese și tentații sunt la tot pasul prin stațiunile românești, însă totuși, cum îți dai seama de ce comanzi pe litoral, la „împinge-tava”?
Încă de la data de 1 Mai, turiștii au dat năvală prin stațiunile românești. Fie că au mers la munte, fie că au mers la mare, s-au distrat, au dansat, au băut, au mâncat. Aflându-ne, însă, în sezonul cald, turiștii deja au început să își rezerve spații, pentru a-și petrece concediul. Și, evident, nu există vacanță fără să te înfrupți din deliciile pe care restaurantele, terasele, localurile sau secțiile de „împinge-tava” le oferă. Totuși, cum îți dai seama de ce comanzi pe litoral, de fapt?
Hamsii, mămăligă, salate, mici, cartofi prăjiți – sunt doar o parte din alimentele pe care românii le consumă, în mod normal, atunci când se află în vacanță pe litoralul românesc.
Totuși, hamsiile sunt, cu siguranță, printre alimentele preferate ale turiștilor. Hamsia este un pește de mare, slab în grăsimi, care poate fi consumat în orice locație. Totuși, înainte ca acesta să fie mâncat, trebuie să iei în considerare anumite aspecte.
În primul rând, cât de proaspăt este peștele? Alimentele pe care localurile le oferă trebuie să fie fresh, să nu prezinte un miros urât și nici o formă diferită față de cea în care trebuie să se afle. Hamsia este o specie perisabilă, de exemplu. Iar, pentru a fi sigur că ceea ce consumi este, de fapt, hamsie, trebuie să fii atent la modul în care arată. Pescarii avertizează și transmit că hamsiile au ochii clari și limpezi, branhiile nu trebuie să aibă gelatină și nici să fie compacte.
Există, de exemplu, situații în care hamsia s-a „transformat” în șprot. Chiar dacă în diferite localuri observi pe meniu că poți cumpăra 100 de grame de hamsii prăjite cu mujdei, trebuie să fii atent ce primești, de fapt. Șprotul se aseamănă cu hamsia, însă este mult mai ieftin, iar acesta se poate prăji integral, fără să fie curățat. Șprotul are o formă lată.
Sursă foto: Pixabay