UE interzice complet din 2025 folosirea acestui element în produsele electrice și electronice. E prioritate pentru Comisia Europeană
Uniunea Europeană adoptă o măsură strictă din 2025 în ceea ce privește folosirea unui element în produsele electrice și electronice. Potrivit unor informații apărute, este proprietate pentru Comisia Europeană să recurgă la această interdicție.
Oficialii Comisei Europene sunt în dezbateri pentru adoptarea unei interdicții în producția și comercializarea echipamentelor electrice și electronice. Asociația RESPO DEEE transmite că echipamente precum ecranele de laptop, becuri fluorescente compacte, baterii, barometre, până la unele mașini de spălat, congelatoare, încălzitoare și uscătoare de rufe de generație veche nu vor mai conține un element.
Ce element interzice UE în produsele electrice și electronice
Comisia Europeană a propus o lege prin care interzice producția echipamentelor electrice și electronice ce conțin mercur. Din 2025, comercianții nu vor mai avea voie să folosească mercur pentru astfel de produse.
„Comisia Europeană dezbate și va adopta o lege ce interzice producția și comercializarea echipamentelor electrice și electronice ce conțin mercur, în Uniunea Europeană, începând cu anul 2025. Practic, după această dată, ce se va lansa nou în această categorie de produse nu va mai avea în compoziție mercur.
Mercurul era folosit până acum în multe tipuri de echipamente, de la ecranele de laptop, becuri fluorescente compacte, baterii, barometre, până la unele mașini de spălat, congelatoare, încălzitoare și uscătoare de rufe de generație veche.
Milioane de oameni au încă în case acest tip de produse, care mai devreme sau mai târziu vor ieși din uz. Aici intervine modul în care consumatorii vor proceda cu ele: dacă le aruncă la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător sau le predau spre reciclare conformă, în condiții de maximă siguranță”, arată Asociația RESPO DEEE.
Producătorii aleg să folosească mercurul deoarece costurile sunt reduse, însă cercetătorii au demonstrat, în urma unui studiu realizat în 2022, că producția anuală și emisiile de noi substanțe chimice depășesc cu mult capacitatea societății de a evalua riscurile și de a le monitoriza. Iar mercurul se află printre cele mai nocive substanțe. Cristian Pocol, președintele asociației RESPO DEEE, a explicat ce impact are mercurul.
„Mercurul este un metal care conduce electricitatea și este prezent în multe echipamente electrice și electronice, în special la fabricarea întrerupătoarelor. Dacă unul dintre aceste echipamente se sparge, mercurul devine un vapor invizibil, inodor, și este extrem de toxic.
Este o neurotoxină care poate provoca leziuni ireversibile ale creierului și poate afecta dezvoltarea în uter a copiilor nenăscuți.”, a declarat Cristian Pocol, președintele asociației RESPO DEEE.
Echipamentele electrice și electronice ce conțin mercur pot dăuna grav mediului înconjurător dacă nu sunt reciclate corespunzător. Este important ca deșeurile să nu fie aruncate la gunoiul menajer pentru că ajung în gropile de gunoi, în sol și în ape.