UE ia vinul de la gura romanilor
DUPA GRATII. Vinul din soiuri hibride sau amestecat cu zahar, interzis la vanzare Restrictii. Autoritatile de la Bruxelles vor ca in Europa sa se produca doar vin curat Arpad Dobre Comisia Europeana a propus ca, din 2008, sa fie interzisa practica de adaugare de zahar in vin, fapt ce ar putea duce la reducerea cu 85% a productiei de vinuri din Romania. Interdictia este doar una dintre propunerile privind planul de reformare a sectorului viniviticol din UE. Vinurile de masa ar putea disparea de pe piata
Indulcire cu subventii
Alte masuri vizeaza defrisarea pe intreg teritorul UE a sute de mii de hectare cultivate cu soiuri de vita de vie hibride sau a celor care necesita adaos de zahar in procesul de vinificatie. Viticultorii germani si cei din nordul Europei si-au exprimat dezacordul fata de aceste masuri prin intermediul europarlamentarilor lor. In compensare, UE ar putea oferi subventii pentru producatori, fie ca sa nu mai produca vin cu adaos de zahar, fie sa-si replanteze viile cu soiuri nobile. Pe langa interzicerea indulcirii vinului, Comisia Europeana vrea sa fie eliminate si ajutoarele pentru distilarea, restituirile la export si depozitarea privata a vinului. Acestea sunt considerate masuri ineficiente de sprijinire a pietei, potrivit strategiei de reforma a sectorului viticol, aflata in prezent in dezbatere publica la Bruxelles.
Opinii contrare
Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, a sustinut recent la Bruxelles, mentinerea posibilitatii adaosului de zahar in vin. Acelasi lucru il vor si viticultorii romani, care nu sunt de acord cu interdictia UE. Potrivit asociatiilor patronale din domeniul viei si vinului din Romania, interzicerea acestei practici va scoate din circuitul economic mari suprafete de vita-de-vie, mai ales in cazul vinurilor de masa, care reprezinta circa 85% din volumul total de vin produs in tara noastra.
Costuri
UE a alocat Romaniei in perioada 2007-2008 circa 20 de milioane de euro pentru industria viniviticola si, teoretic, proprietarii ar putea primi ajutoare de pana la 8.000 de euro pentru fiecare hectar plantat cu vita nobila. Problema este ca pe un hectar trebuie plantati circa 4.500 butasi de soi nobil, care costa peste 1 euro/ bucata. In plus, infiintarea si intretinerea unui hectar de vita nobila costa intre 10.000 de euro si 25.000 de euro (in functie de zona), de la plantare pana la prima recolta, care apare dupa 4 ani.