SPERIETOARE. Asul din maneca lui Basescu in negocierile cu PSD: un guvern PD-L – UDMR – minoritati ar avea nevoie de numai 21 de voturi ca sa treaca prin Parlament, usor de obtinut prin negocieri discrete. In plus, atat PD-L cat si UDMR sunt membri ai PPE, ceea ce va asigura sprijinul extern pentru posibila alianta Spaima PSD e ca ar putea ramane in opozitie alaturi de PNL Bogdan Tiberiu Iacob Cea mai importanta declaratie vine de la Hrebenciuc, cunoscut ca fiind partizanul numarul unu al aliantei cu liberalii: „In acest moment, simt fezabila o alianta PSD-PD-L”, a spus el, ieri, fara a oferi alte detalii. Declaratii in favoarea respectivei aliante a mai dat si Ilie Sarbu, presedintele Senatului, acesta spunand ca partidul ar putea renunta la pretentia Geoana-premier, daca si PD-L renunta la Stolojan. „Se contureaza tot mai mult ideea unei coalitii cu PD-L, pe care o consideram cea mai potrivita. Majoritatea liderilor PSD din teritoriu considera ca, in conditiile actuale de criza, e nevoie cat mai rapid de un guvern si un parlament cu o majoritate puternica pentru a putea lucra”, a declarat vicepresedintele PSD, pentru Newsin. Spusele lui Sarbu au fost intarite si de catre Liviu Dragnea, starostele baronilor PSD, care a aruncat sageti otravite spre PNL, confirmand cele scrise ieri de ziarul nostru. Mitrea a spus si el ca „o alianta cu PD-L e mai probabila decat cu PNL”. La bursa zvonurilor, se vorbeste de un guvern cu Blaga premier, acesta avand relatii personale foarte bune cu anumiti lideri ai PSD, cu Miron Mitrea in frunte, in timp ce Geoana ar putea deveni al doilea om in stat, ca presedinte al Senatului. De asemenea, mai multe ministere grele ar urma sa revina PSD si vor fi distribuite echitabil grupurilor de putere din partid, pentru a se calma spiritele. Scenariul care le-a dat frisoane pesedistilor este cel al unui guvern PD-L si UDMR, care a fost luat in calcul la modul cel mai serios de catre Basescu si ai sai. Mai precis, acest guvern ar avea nevoie, pe langa voturile minoritatilor nationale, de numai 21 de voturi pentru a trece prin parlament, adica un numar care poate fi lesne obtinut prin negocieri „om la om”, in buna traditie mioritica. Coincidenta interesanta, ieri, Marko Bela a primit un cadou de la DNA, care i-a inchis un dosar vechi de ani buni.
O situatie aparte o au in acest moment lideri, precum Ion Iliescu si Adrian Nastase, care au fluturat posibilitatea ca PSD sa ramana in Opozitie. Pe langa faptul ca aceasta idee e respinsa de majoritatea pesedistilor, care viseaza puterea, cu ochii deschisi, pozitia celor doi e subrezita si de ratarea parlamentului de catre oameni de incredere, in special ai lui Iliescu. E posibil, in consecinta, ca perioada care urmeaza sa aduca o marginalizare a lor in PSD, mai ales daca se confirma informatia ca Basescu a cerut raspicat, ca pe o conditie sine qua non, sustinerea unui candidat comun la prezidentiale, in 2009, ceea ce i-ar reteza din start speranta lui Nastase la o revansa in fata actualului presedinte. In plus, liderul PSD a primit, ieri, un avertisment discret sa nu faca valuri prea mari in aceste zile, prin convocarea lui la o noua sedinta cu procurorii DNA. In fine, oarece probleme ar putea sa aiba si conservatorii: conform unor surse bine informate, o alta conditie categorica pusa de Basescu pentru a binecuvanta refacerea FSN este desfacerea aliantei PSD-PC si trimiterea lui Voiculescu in opozitie, alaturi de PNL si UDMR. Acest lucru nu pare sa convina, insa, liderilor PSD, care stiu ca fara sprijinul unui trust de presa puternic pot avea probleme majore in viitor, in conditiile in care Basescu e cunoscut ca nu prea isi respecta cuvantul dat.
Fostul vicepremier al UDMR, Marko Bela, a fost gasit nevinovat, atat de procurorii anticoruptie, cat si de cei de la Parchetul General, in dosarul in care a fost cercetat pentru castigurile sale substantiale rezultate din drepturi de autor. Dosarul, supranumit „Poeziile lui Marko Bela”, a fost inchis de procurori pe motiv ca fapta si prejudiciul nu exista. Verdictul a fost dat dupa doi ani in care dosarul a zacut, suspect, in fisetele procurorilor DNA, o tergiversare deseori criticata de Bela. Procurorii anticoruptie au trimis dosarul la Parchetul General care a confirmat NUP-ul. Anchetatorii l-au gasit nevinovat pentru faptul ca, desi nu a publicat nicio carte in 2005, a obtinut bani din poezii, mai mult decat avea salariul de vicepremier si senator la un loc. Onorariile literare au insumat 90.000 de lei, bani pe care i-ar fi primit in avans pe cinci ani pentru a edita sase volume de poezii. Asta inseamna ca Marko Bela ar fi trebuit sa scrie carti cu un tiraj total de 45.000 de exemplare. (R.L.)