Ucigașul invizibil produce daune inestimabile, pe termen lung, locuitorilor din București: „Este crucial ca populația să conștientizeze”

Publicat: 25/02/2024 | 15:44

Locuitorii din București sunt în pericol și asta din cauza nivelului ridicat de poluare. Se pare că aceia care locuiesc în Capitală inspiră un aer extrem de toxic, care devine un ucigași invizibil pe termen lung. Recent, au fost înregistrate conte alarmante de poluare, iar autoritățile au tras un semnal de alarmă.

În noaptea de sâmbătă spre duminică au fost înregistrate cote alarmante de poluare în București. Conform hărților de monitorizare, situația poluării aerului a ajuns într-o stare critică, iar bucureștenii respiră un aer toxic. Specialiștii au semnalat o creștere bruscă a poluării, iar acest lucru are legătură cu arderile masive de deșeuri, ce au loc la periferia orașului.

(CITEȘTE ȘI: DOAR CU PLOAIE ARTIFICIALĂ MAI SCAPĂ! ORAȘUL CU CEL MAI COMPROMIS AER DIN LUME RECURGE LA O SOLUȚIE EXTREMĂ)

Aer toxic în București

Hărțile de monitorizare au semnalat noaptea trecută o creștere bruscă și alarmantă a nivelului de poluare. Cel mai probabil, acest lucru s-a întâmplat din cauza arderilor masive de deșeuri ce au loc adesea la periferia Capitalei.

În această dimineață, în jurul orei 7:00 și mai apoi în intervalul 8:00-8:30, specialiștii au observat o ceață densă în sudul orașului, provenită de la arderea deșeurilor, care a adus și o creștere alarmantă a poluării aerului. Autoritățile raportează că arderile ilegale de deșeuri, în special în zonele periferice ale Bucureștiului, sunt o sursă frecventă de îngrijorare.

În contextul acestei situații, care pare să devină tot mai critică, experții atrag atenția asupra necesității reorganizării Gărzii de Mediu.

„Din păcate, în jurul Bucureștiului se ard deșeuri precum mase plastice și cabluri. Am observat, inițial în sud în jurul orei 7, apoi, aproximativ între orele 8 și 8:30, și în partea de nord, prezența unei cețe dense, rezultat al acestor arderi.

Este esențial ca Garda de Mediu să fie reorganizată pentru a asigura o colaborare permanentă cu Poliția și Jandarmeria, astfel încât să se poată interveni rapid, oricând este necesar”, a declarat Octavian Berceanu, specialist în politici de mediu, în cadrul unei emisiuni.

„Un adevărat ucigaș nevăzut”

De asemenea, pe lângă arderile de deșeuri, specialiștii atrag atenția și asupra unui alt obicei foarte toxic pe care românii îl au și care distruge calitatea aerului. Mai exact, în zonele periferice ale Bucureștiului, dar și în alte orașe, oamenii folosesc pentru încălzirea cu sobe materiale improvizate, inclusiv mase plastice și resturi de mobilă.

Această practică contribuie la formarea unei „centuri de poluare”  în special în jurul Capitalei, dar fenomenul se regăsește și în alte orașe. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că oamenii trebuie să conștientizeze cât de nocive sunt aceste practici.

„În zonele periferice ale Bucureștiului, precum și în alte orașe, există persoane care se încălzesc cu sobe alimentate nu doar cu lemn sau gaze, ci și cu materiale improvizate, inclusiv mase plastice și resturi de mobilă. Această practică contribuie la formarea unei centuri de poluare în jurul Capitalei.

Este crucial ca populația să conștientizeze necesitatea schimbării acestor practici dăunătoare. Doar prin modificarea comportamentului nostru colectiv și adoptarea unor soluții sustenabile de gestionare a deșeurilor și încălzire, putem spera la o îmbunătățire a calității aerului. Până la aceste schimbări, ne confruntăm cu riscul de a respira un aer extrem de toxic, un adevărat ucigaș nevăzut”, a mai spus Octavian Berceanu.

(VEZI ȘI: MAREA NEAGRĂ A DEVENIT ROȘIE! FENOMENUL CIUDAT PETRECUT PE LITORALUL ROMÂNESC A ATRAS ATENȚIA TUTUROR OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ)