„Turnul Slaninilor”, pregatit pentru Craciun
Localnicii comunei Garbova, judetul Alba, au de mai multe secole o camara comuna, unde isi pastreaza traditionalele preparate de la porcii taiati de Craciun. Cristi Fleschin Este vorba de un „Turn al Slaninilor”, ce se afla in Cetatea Greavilor, care a fost construita in anul 1241 de un nobil sas si ulterior a fost vanduta intregii comunitati. „Turnul Slaninilor” a fost ridicat ca un donjon de intrare in cetate si pe vremuri avea rol de aparare. Cu timpul, insa, oamenii i-au schimbat destinatia initiala, asa ca aici se pastreaza, astazi, preparatele de porc ale localnicilor de origine sasa. Oamenii spun ca este vorba de un loc ideal, fiind pe de o parte racoros, iar, pe de alta parte, lipsit de umezeala. Fiecare familie are un loc anume, iar pentru a nu-si incurca suncile sau carnatii depozitati an de an acolo, sasii au fiecare cate un fier inscriptionat cu propriile initiale, cu care „stampileaza” produsele. De mentionat faptul ca dupa fiecare taietura din jambon sau slanina, stampila este aplicata din nou, pentru o buna contabilizare a marfii. „Turnul Slaninilor” a devenit de mai multi ani un punct de atractie turistica. „Frigider” Constructia-monument tine la rece preparatele traditionale