Este cunoscut faptul că în perioada sezonului estival, fiecare final de săptămână aduce în stațiunile de pe litoralul Mării Negre un număr mare de turiști.
Având în vedere măsurile de relaxare a restricțiilor, gradul de mobilitate al persoanelor și neatenția de care pot da dovadă în supravegherea bunurilor personale, care poate conduce la creșterea numărului de fapte sesizate, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalității, împreună cu poliţiştii Biroului de Poliție Vama Veche-2 Mai și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța și ai Grupării Mobile „Tomis” desfășoară, în perioada 9-10 iulie a.c., activităţi de prevenire a faptelor antisociale în stațiunile de pe litoral, cu preponderență în stațiunea Vama Veche.
Citește și: Cum și-a luat Inna “rămas bun” de la Vama Veche. A deschis geamul mașinii, a scos limba și…
Scopul activităţilor este focalizat pe reducerea riscului de victimizare a turiştilor, iar principalele obiective constau în monitorizarea permanentă a situaţiei operative în ceea ce priveşte dinamica furturilor din camerele de hotel, a furturilor de pe plajă, a furturilor din autoturisme, a disparițiilor de minori de pe plajă și a consumului de băuturi alcoolice în spațiul public.
Aceste activităţi se adresează persoanelor aflate în concediu pe litoralul Mării Negre, în această perioadă, în vederea conştientizării acestora cu privire la riscurile la care se expun, în cazul în care nu adoptă măsurile minime de protejare a bunurilor personale.
Poliţiştii și jandarmii poartă discuţii cu cetăţenii, distribuie materiale cu tematică preventivă și îi atenționează totodată pe turiștii care consumă băuturi alcoolice pe spațiul public cu privire la faptul că fapta acestora poate fi sancționată conform Legii 61/1991 R, cu amendă de la 100 la 500 de lei.
– Când sunteți pe plajă, evitați să vă lăsați bunurile de valoare nesupravegheate.
– Evitați să vă lăsați bunurile pe balconul camerei de hotel.
– Evitați să lăsați geamurile deschise sau ușa de acces în camera de hotel.
– Nu lăsați în autoturism genți, telefoane, bani sau alte bunuri.
– Parcați autoturismul în locuri special amenajate, în locuri iluminate și asigurați-vă că este încuiat.
– Supravegheați-vă permanet copiii și nu îi lăsați să se îndepărteze de dumneavoastră când vă aflați la plajă, în locuri aglomerate sau în supermarketuri.