Zeci de localnici și turiști s-au adunat pe Transalpina pentru a participa la o petrecere tradițională a gospodarilor. Cu toții au contribuit cu mâncare și vin din propria gospodărie, umplând cu bunătăți un ceaun uriaș și au petrecut în jurul focului până la lăsarea serii. Printre participanți s-a numărat și o familie din New Delhi, India, care a avut ocazia să descopere tradițiile pascale montane.
În Plaiul Ungurenilor, de-a lungul Transalpinei, zeci de localnici și turiști s-au unit într-o horă tradițională. La această petrecere a gospodarilor, fiecare a contribuit cu bunătăți de Paște aduse din propria casă, iar masa în aer liber a fost împodobită în jurul unui foc de tabără.
Citește și: ȘOSEAUA DIN ROMÂNIA PE CARE MULȚI TURIȘTI O CONSIDERĂ MAI FRUMOASĂ DECÂT TRANSALPINA ȘI TRANSFĂGĂRĂȘANUL
Asun și familia sa din New Delhi au ales să-și petreacă vacanța de Paște în Gorj, în inima naturii montane. Cu soțul și cei doi copii alături, au descoperit fascinația mâncărurilor tradiționale și a obiceiurilor locale. Intrigați de cultura și ospitalitatea din zonă, au avut parte de o experiență memorabilă la poalele muntelui.
„Suntem norocoşi pentru că vom afla mai multe despre Paşte. E asemănător cu tradiţia noastră, Holi, pe care o sărbătorim în India. La fel avem şi noi lemnele astea, unde facem focul şi mergem în jurul lui şi avem multă mâncare bună”, a spus Asun pentru Observatornews.ro
Organizatorii se angajează să facă din această petrecere o tradiție de Paște. Promisiunea lor este de a consolida și perpetua acest obicei, oferindu-le participanților ocazia de a se bucura în fiecare an de această experiență memorabilă la poalele muntelui.
„Am făcut o petrecere, a doua zi de Paşte, să readucem tradiţia şi aici facem nelipsitul tocan de miel”, a spus Mărioara Babu, organizator pentru sursa citată.
În Maramureș, oaspeții din întreaga lume au fost primiți cu căldură de către gazde, bucurându-se de ospitalitatea generoasă și de bucatele tradiționale alese. În comuna Desești, biserica de lemn a fost martora unei adunări pline de viață. Atât localnicii, cât și turiștii, îmbrăcați în straie tradiționale, s-au unit pentru a participa la ceremonia de sfințire, aducând cu ei coșuri pline cu delicii locale.
Tradițiile românești au captat atenția și curiozitatea unor turiști din Thailanda, aducând un plus de diversitate. Aceștia au fost fascinați de atmosfera autentică și de bogăția culturală a regiunii.
„Mi-am adus familia aici pentru că România, pentru noi, este exotică şi e un nou mod de a descoperi lumea”, a spus un turist din Thailanda pentru aceeași sursă.