Europa de Est a avut parte de o criză a turismului în ultimele luni, mai ales de când Rusia a declarat război Ucrainei. Printre cele mai afectate țări se numără, așa cum era de așteptat, cele care se află în apropierea locului în care armata rusă poate ajunge.
Siguranța este cel mai important aspect de care majoritatea turiștilor țin cont în momentul în care decid să își organizeze o vacanță. Așa cum era de așteptat, au existat o mulțime de pierderi din cauza războiului, iar acest aspect a afectat economia mai multor state europene.
Imaginile în care refugiații fug din calea pericolului nu au putut fi uitate, tocmai de aceea turiștii refuză să mai meargă în vacanță în astfel de locuri, în primul rând pentru siguranță și în al doilea rând din respect pentru cei nevinovați care au murit sau se luptă pentru supraviețuire. Situația a devenit alarmantă, mai ales în momentul în care economia a început să fie afectată din ce în ce mai mult.
„Situația a devenit foarte instabilă și imprevizibilă. Este cu adevărat frustrant și enervant că politica influențează turismul, care îi face pe oameni să se reunească”, spune Wojtek Mania, de la Organizația de Turism din orașul polonez Poznań.
Anul acesta, peste 65% dintre americani au evitat să își mai organizeze vacanțele în Europa de Est, iar România, Polonia, Slovacia și alte câteva țări au simțit din plin acest lucru. Pandemia ar putea fi un alt aspect care îi împiedică pe turiști să ajungă în locuri mai puțin cunoscute, specialiștii susținând că în această perioadă cei care își mai permit vacanțe, aleg să viziteze locuri inedite, precum Franța, Spania, Italia sau Portugalia.
„Este mai mult despre tendințele post-pandemie decât despre război. Oamenii s-au gândit luni întregi unde și-au dorit dintotdeauna să călătorească, așa că nu este surprinzător că optează pentru excursii către «marile destinații»”, a declarat Tom Smith, directorul general regional al Europei.