Potrivit unui operator german de turism, Turcia este la mare căutare vara aceasta. Preferate sunt și sejururile de tip all inclusive, pentru mai multe zile, dar și vacanțele de tip city break.
Turcia a fost mereu o destinație care a atras românii. Prețurile accesibile, condițiile, mâncarea, dar și apropierea de țară sunt doar câteva motive pentru care aleg această țară.
Începând de anul acesta, nu va mai fi nevoie nici de vaccin sau test PCR înainte de intrarea în Turcia. Toate restricțiile din țară au fost ridicate, așa că agențiile de turism se așteaptă la un val de turiști. (CITEȘTE ȘI: Lidia Buble, gata să fie mămică! Cântăreața a ales deja și numele fetiței)
Antalya este un oraș din sudul Turciei, situat chiar la poalele munților Taurus, pe litoralul Mării Mediterane. Destinația a devenit deja tradiție pentru mii de turiști români, care pun Antalya în capul listei de preferințe pentru o vacanță de vis pentru că apa mării se îmbină perfect cu peisajul montan. Un pachet charter de 7 nopți în Antalya, în sistem all inclusive costă în medie 750 Euro/persoană. Cu toate acestea, prețurile variază în funcție de facilități.
Antalya este recunoscută pentru resorturile sale de lux, cu multiple opțiuni pentru cuplurile cu copii, dar și diverse activități și facilități precum masaj, spa, piscină închisă dar și altele. Românii trebuie însă să își facă și asigurare de călătorie, pentru evenimentele neprevăzute, dar și pentru viitoarele excursii.
Kusadasi este un mare oraș-stațiune care se află pe coasta Mării Egee. Acesta se află, de asemenea, în topul căutărilor românilor și atrage anual un număr important de turiști, prin intermediul ofertelor turistice variate și avantajoase, dar și a atracțiilor din zonă. Se poate ajunge foarte ușor cu mașina sau cu autocarul și asta pentru că este cea mai apropiată regiune turcească la malul mării de România.
Kusadasi este potrivit tuturor tipurilor de turiști, pentru că include o gamă vastă de atracții turistice, cărora li se adaugă relaxarea la plajele atractive și cazarea la o listă amplă de hoteluri, cele mai multe cu regim all inclusive. Chiar dacă resorturile nu sunt atât de luxoase ca cele din Antalya, raportul calitate-preț este unul foarte bun. Clima de aici este ceva mai plăcută decât în Antalya, unde temperaturile sunt și mai ridicate. În lunile iulie și august, temperaturile ating o medie a maximelor de 32 de grade.
Istanbulul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei și singurul megalopolis din lume întins pe două continente. Partea europeană se află situată în regiunea istorică Tracia iar cea asiatică în Anatolia. Este zona des frecventată de români mai ales pentru city-break-uri. Aici se poate ajunge fie cu mașina, ceea ce presupune un drum de aproximativ opt ore din București, fie cu avionul. În zona istorică a orașului sunt localizate aproximativ toate obiectivele turistice importante, de la Hagia Sofia, Moscheea Albastră, Turnul Galata, Piața Taksim, Palatul Topkapî și Marele Bazar. Istanbulul este, de asemenea, renumit pentru peisajele sale deosebit de frumoase care au în prim plan strâmtoarea Bosfor care este acompaniată perfect de sunetul pescărușilor care zboară neîncetat prin tot orașul.
Legendara Troia se află de cele mai multe ori pe lista tuturor turiștilor. Este locul legendar al războiului troian, un oraș-cetate înfrânt în cele din urmă când soldații greci s-au ascuns în „oferta de pace”. În această zonă se pot vedea zidurile cetății antice, turnuri dar și o reconstituire a celebrului cal troian din lemn. Situl arheologic este vizitat in fiecare an de un număr tot mai mare de turiști. Majoritatea ajung aici cu autocarul de la Istanbul sau cu feribotul de la Canakkale, cel mai apropiat oraș important aflat la aproximativ 50 de km distanță.
Ankara,capitala Turciei este al doilea cel mai mare oraș al țării, după Istanbul. Ankara este un important centru comercial și industrial, fiind și principalul centru de comerț pentru zona agricolă pe care o înconjoară. Capitala are un amestec de elemente moderne și istorice în diferite cartiere. Astfel, pentru turiști, este o oportunitate unică să experimenteze culturile și arhitecturile turcești. Deși stațiunite estivale sunt mult mai vizitate, Ankara oferă oricărui turist ajuns aici de la clădiri interesante și muzee, la obiective istorice, ruine, hoteluri și restaurante pentru toate gusturile. Cei care ajung în Ankara trebuie să viziteze și Castelul Ankarei, Muzeul civilizațiilor anatolice, turnul de comunicare și de observare Atakule, dar și Moscheea Haci Bayram.
O vacanță în Turcia ar fi incompletă fără o vizită la Pamukkale. Orașul cu același nume este situat în sud-vestul Turciei, la o distanță de aproximativ 180 km față de Kușadasi, la aproximativ 3 ore cu mașina. Aceasta este cea mai veche stațiune balneară din lume. Etimologia numelui Pamukkale se traduce literalmente în castelul de bumbac, pentru că stânca de 200 de metri este acoperită cu terase de travertin de un alb imaculat.
În anul 1988, stațiunea a fost inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO. Terasele acoperă o suprafață de 2.5 km, cu o lățime de 500 metri. În spatele lor se află munți, cu păduri de pin verde, care scot în evidență și mai mult strălucirea depunerilor de calcar. Apele care acoperă bazinele naturale sunt asemenea unor oglinzi naturale, deosebit de frumoase într-o zi senină, când reflectă albastrul cerului. În prezent acolo există 17 izvoare termale. Apa are o temperatură cuprinsă între 35 °C și 100 °C și este suprasaturată în carbonat de calciu. Istoria zonei se leagă de numele reginei Egiptului, Cleopatra. Legenda spune că însăși regina se scălda în aceste ape pentru a se menține tânără. (CITEȘTE ȘI: Marius Tucă Show începe joi, 9 iunie, de la ora 20.00, live pe gandul.ro)